Thursday, December 31, 2009

Happy New Year 2010!!!

Hi all, just drop by to wish you a Happy New Year 2010!
Hope 2010 will bring more happiness to all of you...see you next year gals...bye

Wednesday, December 23, 2009

Thank you

Thank you every one for your warm wishes on my birthday (yesterday btw)...Tua dah ek...huhu...
anyway special thanks to my dear hubby for this super duper lovely present


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*

alhamdulillah:-) muah muah muah for you dear

but the most important thing is i have my hubby, my adorable kids, my parents, my sisters, my brothers and my friends on my special day...and i know they love me so much...and of coz i love them with every single beat of my heart....and i swearrr...eh..ternyanyi pulak...hehehe...oklah dear...talk to u later...bye

Monday, December 21, 2009

Adief : 8 months old

Salam u all...hari ni i nak update pasal my buah hati pengarang jantung Adief Shafiy...semalam genap la adief 8 months...cepatnya adief dah besar...bau baby pun dah nak hilang....bau masyamm macam kakak sofea dah dia...on friday masa cuti Maal Hijrah tu adief macam nak kena selsema...so on saturday tu bawak adief pegi klinik...lega adief tak demam..so bagi dia ubat selsema + batuk sekali....biasa la kalau anak-anak sakit, sure kita tak senang hati kan...oklah, sambung balik cerita pasal his development progress...


mat senyum

adief dah pandai menyusur sekarang...dah boleh gi depan, gi belakang, gi kiri, gi kanan...but sometimes adief masuk gear reverse...hehehe...bontot pun dah boleh angkat sambil goyang-goyang tapi belum merangkak lagi...mulut memang bising sangat...rasanya dah ada 2nd sofea dalam our home...musykil gak camne anak-anak banyak mulut memandangkan my hubby n me agak berat mulut...hehehhee...kalau jumpa orang mesti tanya camne sofea banyak cakap..mommy n daddy senyap je...elok gak kan, so that takde la sunyi rumah...adief dah pandai tunjuk emotion...kalau dia marah memang nampak la dia marah...especially kalau orang ambik barang dari tangan dia...suka main peek-a-boo...pandai pulak tu kalau i nyorok, dia carik...bila kita sergah je mengekek-ngekek dia ketawa...happy betul...malam-malam still bangun minum susu...sofea dulu memang dah tak bangun dah...bila dia terjaga je dia hisap jari..adief tak berapa pandai hisap jari..so tu yg nangis tu mintak susu...bila adief nak tido sampai pagi ni sayang...last saturday perasan ada putih kat gusi dia...bila rasa rupanya dah ada gigi keluar...so for the record, his 1st tooth keluar on 19th Dec 2009...patut la asyik drooling je....for now tu je la latest update on adief....tunggu next month pulak for his new development progress...to my dear adief, mommy love u so much....talk to u later friends...bye

Wednesday, December 9, 2009

Balik Kampung + Jalan Penang

Salam u all...sihat ke?hopefully semua sihat ye...my previous entry ada i suruh teka kan...tapi 2 orang je yang teka...malu la bagi teka-teki tapi takde sape nak teka...hahahhahaha*nyorok bawah meja la*...jawapan yang shana n is bagi tu tak betul la...jawapan sebenar dia sofea naik aeroplane...use ur imagination ye kawan-kawan....i pun tak terfikir yang dia naik aeroplane...sofea sofea...
Hari ni nak story pasal we all balik kampung kat Gurun, Kedah...ni rumah tok sebelah babah...actually we all balik pun bukan time raya haji...raya haji raya kat rumah mama kat gombak...semua ada termasuk la shana....pastu pegi rumah pak anjang dengan lepak rumah shana...tu je lah aktiviti termasuk la aktiviti makan dan makan...cakap pasal makan, berat i dah naik la :-( sambung balik cerita balik kampung...melalut pulaknye..ari tu balik sebab my cousin kawin...bertolak dari kl pukul 9 am hari ahad (29/11/09)...singgah kat restoran jejantas kat sungai buloh for breakfast.....so sampai rumah lang dalam pukul 2.30pm...pengantin pun tak sampai lagi...lepas dah makan n lepak kejap, terus balik rumah tok....seronok la sofea balik kampung...boleh kejar chicken...pastu boleh pulak dia lawan berkokok dengan ayam...elok pulak tu lepas dia berkokok, ayam pulak berkokok...ada la 4, 5 round ayam tu ikut dia...hahahhaha...lawak betul...i dah tergelak-gelak dah...pastu ikut tokbah round satu kawasan rumah tengok ikan kat anak sungai depan rumah tok...hubby pun tak lepas peluang ronda sambil amik gambar...maklum la hubby takde kampung...kampung baru kat kl adalah...hehehhe...dalam pukul 6 lebih tu bertolak la nak bermalam kat penang...saje la hubby bawak anak bini jalan-jalan kan....hubby booked resort office dia dengan harga RM4 semalam...ye kawan-kawan...hanya RM4...murah kan...resort tu betul-betul sebelah Hard Rock Hotel...kalau ikutkan boleh sangat nak jalan gi kat HRC tapi sofea dengan adief nak letak manakan...sampai resort tu memang lambat la sebab dari gurun ke penang jam tak hengat...sampai hotel dalam pukul 9 lebih mlm....adief dengan sofea sempat la tido nyenyak dalam kereta...tapi bila dukong naik resort terus mata memasing terbeliyakkk...lepak-lepak dulu n mandi semua terus pegi batu ferringhi tempat jual barang-barang tepi jalan tu....tujuannye memang nak carik dvd murah...habis jugak la RM100 semata-mata beli dvd...tu pun tak dapat nak pilih-pilih sangat sebab sorang dukong sofea, sorang dukong adief...cepat bayangkannn...dah la panas kan...sian adief n sofea....lepas settle terus gi makan...carik-carik jumpa la Tari cafe...masa i belaja dulu pernah la makan sini...sedap jugak food dia...sesuai la dgn selera i n hubby...lepas makan terus balik...


supposed we plan nak balik on monday...tapi hubby memang booked untuk 2 malam...dia kata saja je sebab murah kan...so takde la nak kena check out tepat-tepat pukul 12 on monday tu..fikir punya fikir, we decided to extend our vacation...dah alang-alang accomodation dah ada kan....call mama cakap we all stay kat penang lagi...pastu dia cakap diorg pun nak datang penang la...so tunggu la diorang sampai dari gurun...so sementara tu sempat la pegi Butterfly Farm...cik kak sofea tu memang suka sangat dalam tu sampai dia cakap thofea taknak balik...puas gak pujuk baru ok...hehehhe...nanti tengok gambar-gambar ye...lepas tu pegi lunch kat area Fort Cornwallis...makan mee sotong...sape pernah makan mee sotong tu??sedap kan...hubby la yang bagitau...walaupun i pernah study selama 4 tahun dekat penang, tapi tak pernah tau pun ada mee sotong....dalam pukul 5 lebih tu mama and the geng pun sampai...lepak-lepak kejap then terus carik apartment untuk diorang...jumpa la Sri Sayang kalau tak silap i...naik kejap tunggu diorg settle apa-apa yang patut, terus bawak diorg pegi tengok our resort....then pegi makan nasi kandar dekat restoran aleef...bila perut dah kenyang baru la pegi batu ferringhi...nak carik dvd lagi...sekali tu semua tutup...agaknye ada raid kot....frust la ejam tak dapat beli dvd...nasib baik la i dah beli banyak hari ahad....lepas shopping seketul dua barang terus la balik tempat masing-masing...
On tuesday, mama and the geng check out awal...pastu diorang terus balik kl...we checked out at 12++ pm....before that sempat la jalan-jalan kat tepi pantai depan resort...takut nak mandi sebab ombak besar jugak....sofea suka main pasir....lepas check out singgah toy museum and had our lunch at kayu nasi kandar...tercapai gak hasrat nak makan kat situ...dalam pukul 3 lebih pm terus balik kl...sampai rumah dalam pukul 8pm...beli pizza for our dinner....balik tu pancit la masing-masing...memang exhausted sangat tapi i enjoy sangat sebab dapat pegi jalan-jalan dengan family...as usual, bila tengok muka sofea enjoy memang priceless la...sampaikan bila dia dah cam jalan nak balik rumah tu dia cakap thofea tak nak balik sambil nangisssss...okaylah...panjang jugak cerita i ni...talk to u later...bye



Monday, December 7, 2009

Cuba Teka..

Salam u all...lamanya tak update blog...banyak cerita nak kongsi tapi i tak bawak memory card la..tak seronok pulak nak cerita takde gambar kan...so petang ni i just nak suruh u all teka-teka la...ada ke orang nak teka ni???hehehe...so siapa yang menjadi orang pertama yang dapat teka dengan betul, i bagi hadiah ye...cuba teka cik kak ni tengah naik apa?


p/s: tengah sakit gigi ni...sakit sampai pening kepala...adoiii la seksanya sakit gigi...

Wednesday, November 25, 2009

Adief : 7 months old

Salam u all..rasa macam lama je tak update blog ni...busy dgn tender...pagi tadi baru hantar...lega sikit...hopefully success la...aminnnn
hari ni i nak update sikit pasal adief...he's already 7 months old..cepat betul la masa berlalu...seriously i rasa cepat sangat adief membesar compared to time sofea dulu...maybe time tu anak sorang je kan so asyik la buat count down nak tunggu sofea membesar...now dah ada 2 kids tak sempat la nak count down...
on 20th Nov tu genap la adief 7 months...sekarang ni adief dah pandai sebut da da da, ta ta ta, ada ada ada....last time aaaaa je kan...mat cool ni dah kurang cool la sekarang...adief dah start clingy...nampak mommy je nangis nak dukung, nampak daddy je nangis suruh ambik...time adief nak suruh ambik tu adief jadik macam ulat beluncas tau...hehhehe...adief kan dah start makan since dia 6 months old..so far alhamdulillah ok je selera dia...apa lagi ye nak update..adief still belum crawling..macam sofea dulu memang tak crawl..tau-tau je dia nak bertatih...sementara nak pandai bertatih tu dia buat kuak kupu-kupu la kalau nak mobile...laju pulak tu...adief ni tak tau la sama ke tak dengan kakak thofea..i think tu jela update on adief..yang lain-lain tu sama macam sebelum-sebelum ni...
okaylah u all...dikesempatan ini i nak ucapkan Selamat Hari Raya Haji...have a long holiday ye...insyaAllah kami sekeluarga akan balik Gurun, Kedah on sunday...ada wedding my cousin...amik cuti on monday nak cuti-cuti malaysia;-) need to stop now..talk to u later...bye

macam ni la adief kalau nak suruh orang dukung dia

mata pun jadik bulat nak marah la tu

dengan tok bah tersayang

Thursday, November 19, 2009

Potty/Toilet Training - Part 2

Salam u all...how r u today??i ni kan sebenarnya bz tau...sebab ada tender yang ditunggu-tunggu dah masuk...so kena lah berhempas pulas kan buat yang terbaik...hopefully ada la rezeki...aminnn...cepat amin beramai-ramai;-)
okaylah sementara i tengah nak panas kan enjin ni, i nak update sikit pasal toilrt training sofea...nanti kalau tak update u all kata i mengelatkan tak buat ataupun hangat-hangat tahi ayam...hehehhe...
on saturday morning, bangun je tido i bawak sofea gi toilet...suruh dia wee wee kan...tapi takde jugak...agaknye dia dah wee wee dalam kampesss(sofea sebuat diaper tu kempesss...hehehe) dia...then i terus tak pakaikan diaper...pesan la kat dia kalau nak k*nc*ng atau uk uk cakap tau...dia pun as usual cakap okay mommy...yo yo ooo je sofea ni...dalam pukul 11 tu hubby nak mandikan sofea sebab we all nak get ready pegi celebrate papa(FIL)'s birthday kat Concorde Hotel...so lepas mandi tu memang terus pakaikan sofea diaper...jadiknya 3 jam je la sofea diaperless with zero accident...
on sunday pulak start lepas mandi memang tak pakai kan diaper...masa tu pukul 12...eh..asyik mandi pukul 12 je kan budak ni...hehehehe...kantoiiiii...dalam pukul 1 lebih tu i tengah tidokan adief dalam bilik, hubby pulak tengah vacuum rumah*hubby i memang rajin kemas rumah;-)*, tetiba sofea cakap dia yak yak...tengok memang dah ada...seb baik tak bersepah...so i bawak la sofea and cleaned her up...suruh jugak dia duduk kat potty kot la nak k*nc* g kan...tapi takde...i target dalam pukul 2.30pm i nak bawak dia lagi...tapi masa tu tengah prepare for lunch (we had late breakfast if u're curious nape lambat lunch)..dalam pukul 2.40pm tu sofea jerit dari toyroom cakap dia uk uk...tengok-tengok dah basah...baru i notice rupanye kalau dia cakap dia uk uk tu sebenarnye dia wee wee and kalau dia cakap dia yak yak tu maknenye dia doo doo...alhamdulillah Allah bagi kesabaran dekat i masa dah basah-basah tu kan...takde la rasa nak mengamuk ke...lagipun bukan salah sofea..kalau i bwk dia masa pukul 2.30pm tu sure dia tak bocor kan...sofea belum pandai lagi nak inform before dia buat business...lepas dah settle baru dia inform...memang camtu ke?on sunday tu memang dia diaperless sampai pukul 6pm...lepas mandi memang pakaikan diaper sebab dia tak nap lagi so biasanya dia akan tertido sampai la esok pagi...kesimpulannya 6 hrs diaperless with 2 accidents(1 besaaarrr punye, 1 kecikkk)...so far so good kan..

kat sini i nak bagitau la antara cabaran-cabaran nak potty/toilet train sofea:
1. memang susah sangat nak ajak dia pegi toilet...takkan asyik nak pancing je dgn coklat or benda-benda lain...ada sesiapa nak bagi suggestion pleaseeee
2. i boleh train only on weekend...sebab on weekdays tu susah sikit la coz bibik MIL tu banyak kerjakan...so i taknak menyusahkan..kalau bibik i sendiri memang i suruh je...rasa-rasanya berkesan ke??
3. ape lagi ek...kalau awal-awal ni i tak berani nak diaperless kan sofea bila nak jalan-jalan coz nanti susah pulak...i'm not ready...what do u thing?
so far tu je kot..any progress will update soonnn...
ni ada selingan wat penghibur hati i n u all;-)

situation 1
sofea tengah main spray air..pastu i nak ambik la sebab dia sibuk spray her tent..tetiba dia jerit "NOOOO, GIVE ME BACK!!" amboi budak ni...nak tergelak pun ada..

situation 2
dalam kereta pagi-pagi nak pegi kerja
me: malam tadi sofea mimpi apa?
sofea: mimpi kurus....
me: hahahahahhahahahahhahaha...siann anak mommy ni

situation 3
hubby: wife H(bukan nama sebenar) dah bersalin
me: ooo yeke...boy ke girl
sofea: kawan daddy dapat baby mcm thofea
me: aik...*musykil sbb budak kecik tu boleh tau pulak
hubby: tadi dia dengar masa H call i..sofea tanya kawan daddy ke...
me: laaa...hehehhee
boleh pulak dia paham ape kita sembang dalam phone...bzbody tau makcik ni..

okaylah u all...panjang pulak konon nak cerita sikit je kan...hehehhe...nak sambung wat kerja...dah panas dah enjin ni...talk to u later...bye;-)

Tuesday, November 10, 2009

Potty/Toilet Training - Part 1

budak yang nak kena train

Salam u all...topik hari ni ialah Potty/Toilet Train...actually dah lama dah i pasang niat nak start train sofea...tapi biasa la...dalam sehari tu sekali je i bawak dia pegi toilet...pastu sofea pun cakap takde la mommy...takde pun...pastu i pun dah malas....then bila baca or dengar cerita kawan-kawan lain yang dah berjaya train their kids, i pun jeles la kan pastu berkobar-kobar balik nak train sofea...kiranya hangat-hangat taik ayam la....lagipun i belum bersedia dari segi mental dan fizikal kalau sofea terkucil merata-rata kan...but in the same time i dah browse la dalam internet nak carik tips-tips yang berguna....ni antara yang i buat for my reference:


Toilet Training Your Child
When should I start toilet training my child?
Do not start toilet training until both you and your child are ready. You are ready when you are able to devote the time and energy necessary to encourage your child on a daily basis for at least 3 months.Your child is ready when he or she can signal that the diaper is wet or soiled, or when your child is able to say that he or she would like to go to the potty. This usually occurs when a child is 18 to 24 months of age. However, it is not uncommon for a child to still be in diapers at 2 and a half to 3 years of age.


How should I prepare my child for toilet training?
Allow your child to be present when you go to the bathroom and make your child feel comfortable in the bathroom. Allow your child to see urine and bowel movements in the toilet. Let your child play with flushing the toilet.Before toilet training your child, place a potty chair in your child's normal living and play area so that your child will become familiar with the potty. Consider placing a potty chair on each floor of the house if you live in a multilevel home. Allow your child to observe, touch and become familiar with the potty chair.Tell your child that the potty chair is his or her own chair. Allow your child to sit fully clothed on the potty chair, as if it were a regular chair. Allow your child to leave the potty chair at any time. Do not force your child to spend time sitting on the chair.After your child has become used to the potty chair and sits on it regularly with his or her clothes on, try having your child sit on the potty without wearing pants and a diaper. Let your child become comfortable with sitting on the potty without wearing pants and a diaper.The next step is to show your child how the potty chair is used. Place stool from a dirty diaper into the potty chair. Allow your child to observe the transfer of the bowel movement from the potty chair into the toilet. Let your child flush the toilet and watch the bowel movement disappear down the toilet.

How do I teach my child to use the toilet?
After your child has become comfortable with flushing the toilet and sitting on the potty chair, you may begin teaching your child to go to the bathroom. Keep your child in loose, easily removable pants.Place your child on the potty chair whenever he or she signals the need to go to the bathroom. Your child's facial expression may change when he or she feels the need to urinate or to have a bowel movement. Your child may stop any activity he or she is engaged in when he or she feels the need to go to the bathroom.Most children have a bowel movement once a day, usually within an hour after eating. Most children urinate within an hour after having a large drink.In addition to watching for signals that your child needs to urinate or have a bowel movement, place your child on the potty at regular intervals. This may be as often as every 1and a half to 2 hours.Stay with your child when he or she is on the potty chair. Reading or talking to your child when he or she is sitting on the potty may help your child relax. Praise your child when he or she goes to the bathroom in the potty chair, but do not express disappointment if your child does not urinate or have a bowel movement in the potty. Be patient with your child.Once your child has learned to use the potty chair, your child can begin using an over-the-toilet seat and a step-up stool.

How long will it take to toilet train my child?
It may take up to 3 months. It is important for you to be patient and supportive. Do not punish your child when he or she has an accident.If your child is not toilet trained within 3 months, consult your family doctor. The most likely reason your child has not learned to use the potty is that your child is not yet ready for toilet training.

i hope that by umur sofea 3tahun (11th Feb 2010), at least dia dah boleh cakap la kalau dia nak wee or doo...harap-harapnye berjaya la ye...so ni benda-benda yang perlu:
  • first sekali of coz la kena ada potty chair nye kan...as for me potty dah tak payah beli sebab tokbah sofea dah belikan for her 1st birthday...lama dah kan...potty sofea bentuk macam kerusi..so kalau taknak buat potty, nak buat kerusi untuk tengok tv pun boleh;-) i dah letak potty tu dalam 2nd bathroom yang senang nak access from living room, dining area, kitchen and toy room...
  • secondly of coz la budak kecik yang nak kena train tu...kira trainee la kan...hehehe...rasanya dia dah ready...umur pun dah masuk 2thn 9bln...mulut pun macam mak nenek kan..
  • then trainer pun mesti ready kan...on sunday tu siap tanya hubby susah tak nak cuci carpet kalau kena pee sofea...mudah-mudahan kuat la semangat i dan diberi tahap kesabaran yang tinggi;-) takut gak kalau jadik hulk kan...for the time being i train during weekend je la...kalau tahap accident kurang boleh la minta tolong maid MIL tolong train during weekdays...

  • bahan-bahan bacaan untuk sofea guna masa tengah dok dalam toilet...penting jugak ni sebab lama kan nak tunggu...boring pulak minah tu karang

  • rewards untuk trainee..hari tu sofea nak belon..so i dah belikan belon satu pek...ada 15 biji(kalau belon biji ke ek...hehehe)...daddy sofea jadi tukang blow sebab kalau mommy sofea yang blow harapkan pipi je yang kembung...takde la bagi semua terus...bagi satu dulu...masa i beli kan tu hubby cakap i bribe sofea...i cakap tu bukan bribe, tu reward...there's a very fine line between those words...depends on our intention kan...betul tak kawan-kawan...hehehe

rasanya tu je la kot...kalau ada tertinggal boleh tak u all tinggalkan comment:-D

so nak dijadikan cerita, on sunday tu i dah nekad nak start jugak...lepas je mandi i tak pakaikan diaper kat sofea...pakai panty je...sebab kalau pakai kan diaper, automatic i pun take for granted...masa tu dah pukul 12noon...kantoi sofea mandi lambat...hehehe...bukan selalu camtu ye kawan-kawan...sometimes je terbabas...so i pun set la every 2 hrs i bawak sofea duduk atas potty dia...susah jugak nak pujuk dia...dalam pukul 2 tu i cakap nak bagi coklat...dia pun agree la...i baca kan la story book kat dia...sambil tu dia ngomel la takde pun...takde pun....so 1st time tu memang dia tak pee...pakaikan balik panty dia...dalam pukul 3 tu i bawak lagi sebab takde kan...masa ni dia memang taknak...kebetulan dia nak belon masa tu...i pun cakap la nanti mommy beli balloon ok...dia jawab thofea nak pink balloon...oklah sofea...dia pun ikut la masuk...sama jugak takde keluar...i letak dia dalam 10minutes camtu la..sambil tu i buat la apa-apa yang patut...dengar la dia ngomel sorang-sorang...then dalam pukul 4 pujuk dia lagi...letak dia atas potty i pun keluar...tetiba dengar dia cakap ada la mommy...i pun terus la masuk bathroom...bila intai takde pun...sekali tu baru ada...masa ni muka sofea macam surprise sangat...sebab 1st time kot tengok camne air keluar kan...hahahhaha....dia terus cakap "thofea tembak square"...*dia cakap tembak sebab kat rumah i pakai kepala paip yang jenis tekan tu pastu keluar air...hubby selalu cakap kat sofea tembak air...tu yang dia cakap tembak tu...hehhehe...square tu tiles dalam bathroom...ada lah air k*nc*ng dia yang terkena kat lantai*...excited and proud sangat dia...i pun of coz la proud sangat of her....bising la dua beranak dalam bathroom tu sebab excited melampau...hehehhe....lepas dah cuci tu i pun pakaikan la diaper sebab we all nak keluar...so for 1st day succeed la kan...4 hrs diaper free and no accident ;-) tak sabar nak tunggu this saturday...2nd day of mission...kalau ok i'll update in my blog ye...kalau senyap je tu maknanya takde la tu kan...heehhee...

so mommies out there, jom la share ur experience how to potty/toilet train ur kid...sesiapa yang nak share, boleh la post in your blog and then leave ur blog url kat comment ye...i really need help...okaylah..have to stop now...talk to u later...bye

muka budak happy dapat tembak kat square...heheheh

Monday, November 9, 2009

Weekend Stories

Hello my dear friends...sihat ke semua?i hope u all sihat ye...so how's your weekend?hari ni i nak cerita la apa jadi during weekend...as usual, time weekend la boleh spend time dengan hubby and kids...tak kisah la aktiviti apa as long i can be with my family...on saturday tu takde buat apa pun..memang melepak je kat rumah plus heavy raining on the evening...sofea pun bangun lambat...ngantuk sangat la tu...i buat french toast for breakfast..lunch pulak we had grilled dory + fries + carrot...rasanya biasa je la sebab resepi tu i memandai-mandai sendiri...hehehe...masa tengah-tengah prepare for lunch tu letak adief atas toto...pastu i nampak sofea dok layan adief...tetiba rasa macam sejuk hati sebab sofea pandai layan adief...kalau dia dengar adief nangis memang cepat-cepat panggil i or hubby...dia yang risau tengok mommy or daddy tak attend adief....hehehhee...malam pulak i masak nasi then hubby buat telur masak secret recipe...memang sedap la...terbuka selera...sofea pun suka...tapi takleh makan telur selalu ye sofea...nanti bertambah montel pulak awak...hehehe...

sofea tgh nak cabut 'key merah' nak bagi kat adief


dah berjaya cabut n bagi kat adief main


kakak thofea yang boleh diharap;-)


adief main 'key merah'

on sunday pulak, pagi sampai petang tu we just stayed at home...settle kan apa-apa yang patut...actually ada cerita pasal i dah start toilet train sofea..nanti i buat entry lain ok...memang happy sangat...then dalam pukul 4 lebih tu i dah tak keruan...so ajak hubby keluar...i ajak pegi pavilion...saja la jalan-jalan cari makan...as usual kalau bab-bab berjalan ni i memang suka...walaupun tak beli apa-apa kan...sofea pun happy walaupun dah mengantuk sebab dia tak nap lagi...disebabkan i dah janji nak bagi reward pink balloon kat dia sebab dia nak pee kat potty dia, so tujuan pegi pavilion was to find pink balloon for sofea...hahhahaha...seb baik jumpa...so tu jelah weekend stories our family...biasa je kan but we still had fun;-) so enjoy the pics ya!
talk to u later dear...bye

adief dah boleh pegang botol sendiri



daddy mithali;-)...tgk adief mat bzbody...hehehe
diakhiri dgn video clip adief n sofea;-)

camni la kalau sofea nangis...

Wednesday, November 4, 2009

Gasak-gasak...


Salam u all...saje nak update sikit pasal sofea...sekarang ni sofea terlampau la banyak cakap...pastu suka sangat ikut ape orang-orang sekeliling dia cakap...nyanyi pun memang hobi dia..ada sekali tu dalam kereta ada lagu Aku Bukan Superman by Lucky Laki kat radio...sekali dengar ada org ngomel-ngomel kat belakang...bila dengar bebetul rupanya sofea tengah humming lagu tu...pastu dok sebut aku...aku...hehhehe...lawak betul la...
semalam pulak masa tengah borak-borak dengan kak jajie, abg zekri, nadia n hubby tetiba hujan lebat sangat...nak tau ape sofea cakap
*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



"GASAK GASAK, HARI DAH HUJAN..."



hahahhahahaha...lawak gile...tak pernah pulak dengar dia sebut perkataan gasak gasak tu...ni mesti ikut nan n atuk dia cakap...sofea ni memang penghibur hati kami;-)
okaylah u all..nak sambung buat kerja...talk to u later...bye

kreatif tak saya??

Monday, November 2, 2009

Family Outing

aci tak jadik family photo..hehhe
Hi u all...lama betul rasanya tak update dalam blog ni...bolah tahan jugak la busy sekarang ni plus dengan penyakit 'M'...kadang-kadang tu rasa macam nak update tapi ideanya tu tak mari...

Cerita pasal family outing ni, sejak dah ada 2 kids ni memang kurang sikit la aktiviti ni...kalau ikut i ni memang jenis suka berjalan...tak kisah la nak pergi mana-mana asalkan berjalan...but since dah ada baby ni memang slow sikit la kalau nak pergi jalan jauh-jauh...bukan ape, bila nak keluar tu mestilah macam-macam barang baby nak kena prepare kan...air panas, ais suam, susu, pampers, extra baju n so on...pastu belum fikir lagi kalau sofea n adief doo doo kan...that's why i suka jalan dalam shopping mall...baby-friendly kan...hehehee...but we're still go out sometimes...takde la terperap je kat rumah...last saturday, we went to sabak bernam to visit my bro, adiq...memang letih jugak la walaupun bukan i yg drive...stop kat petrol station dua kali sebab nak tukar diaper adief...banyak kali pulak mat kool ni uk uk...bertolak pukul 12 noon sampai tempat adief lebih kurang pukul 3pm...then adiq bawak pegi tepi pantai...makan mee udang yang boleh tahan la sedap dia...udang memang heavennn..banyak gilerrr...pastu lepak tepi laut..pantai kat situ memang tak boleh mandi...but the view memang cantikkk dengan angin sepoi-sepoi bahasa...dalam pukul 4.30pm tu hantar adiq balik poli then terus shoot balik kl...sampai wangsa maju singgah kedai makan tapau for dinner...sampai rumah lebih kurang pukul 8 pm...balik terus mandi-mandikan sofea n adief...hubby memang tersandar je kat recliner...penat tu drive jauh kan...pastu memang pancit la memasing...but i still had fun tho...ni kira macam practise la nak jalan jauh...banyak dapat jemputan kawin hujung tahun ni...okaylah...saje nak share the experience berjalan jauh with 2 kids...maklum la kampung i kat kl je so tak banyak sangat la jalan jauh...hehehhe...ni ada a few pics taken masa kat sabak bernam...gambar tak cun sebab pakai hp je...talk to u later...bye

sofea n pak teh

adief, daddy n mommy


daddy n mat kool



sofea yang camera shy


adief yang suka tersenyum


susah betul nak amik gambar sofea

Monday, October 26, 2009

Free Guardian Gift Voucher

Hi u all....how's ur weekend?mesti happy kan coz dapat spend time with family...hari ni i nak cerita pasal i dapat free guardian gift voucher worth RM50...alhamdulillah...rezeki rezeki...i dah la suka tengok barang-barang dalam guardian tu..
nak tau ke macammana i dapat??actually i ada register untuk jawab online survey...dah lama dah register...bila diorang hantar survey, terus la jawab...every survey yang i jawab tu diorang akan bagi point..point bukan sikit-sikit tau...kadang-kadang terus dapat 200points...bila dah banyak boleh la redeem from catalog diorang...memang best la...senang-senang je dapat barang free kan...nak jawab survey pun bukannya lama...dalam 5 minutes la...so siapa yang interested boleh tinggalkan email kat comment ye...nanti i refer kan kat u all...benda baik apa salahnya share kan...sharing is caring;-) okaylah u all...talk to u later...bye

Friday, October 23, 2009

I Love You

Salam u all...tadi i bukak blog yusvogue and i found the article that she posted so touching...so i nak share la...to my hubby, i love u so much....i hope our marriage will last forever....promise ok....
kalau rasa-rasa macam bosan tu boleh la dukung i hari-hari;-)
so my dear friends...sila la baca ye...

********************************************************************
Dear Girlfrens,In our changing lifestyle and ambitious busy days, we sometimes need to read such messages to keep our feet on the ground.
If your spouse has no email, please print for them.

*************************************************************************************To
All Married Couples and To All Future Couples!!!!

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.
She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man!
That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; I had lost my heart to a lovely girl called Dew. I didn't love her anymore. I just pitied her!
With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, 30% shares of my company and the car. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger.
I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.
The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.
In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a months time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.
This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that everyday for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy.Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.
I told Dew about my wife s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed.
So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset.I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.
On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest.. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.
On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.
On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. Suddenly it hit me; she had buried so much pain and bitterness in her heart.
Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.But her much lighter weight made me sad.
On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.
I drove to office... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind... I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.She looked at me, astonished. Then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other any more.
Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death does us apart.Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.
At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote:'I'll carry you out every morning until death do us apart'
The small details of our lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, the property, the bank balance that matters. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy.
Do have a real happy marriage!If you don't share this, nothing will happen to you, but if you do, you just might save a marriage.
Relationships are made not to exploit, not to be broken.
We teach some by what we say
We teach some more by what we do
But we teach most by what we are
- Unknown
You don't get to choose how you are going to die, or when, but, you can decide how you are going to live, here and now.

**************************************************************
ni ada lagi satu article i dapat from ayien's blog...

4 years ago, an accident took my beloved away and very often I wonder, how does my wife, who is now in the heavenly realm, feel right now? She must be feeling extremely sad for leaving a husband who is incapable to taking care of the house and the kid. 'cos that is the exact feeling that I have, as I feel that I have failed to provide for the physical and emotional needs of my child, and failed to be the dad and mum for my child.
There was one particular day, when I had an emergency at work. Hence, I had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that there was still rice leftover, I hastily cooked an egg and left after informing my sleepy child.With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the room, skipping dinner. However, when I jumped into my bed with intention of just having a well-deserved sleep, all I heard and felt was broken porcelain and warm liquid! I flipped open my blanket, and there lies the source of the 'problem'... a broken bowl with instant noodles and a mess on the bedsheet and blanket!Boy was I mad! I was so furious that I took a clothes hanger, charged straight at my child who was happily playing with his toy, and give him a good spanking!
He merely cried but not asking for mercy, except a short explanation:"Dad, I was hungry and there wasn’t anymore leftover rice. But you were not back yet; hence I wanted to cook some instant noodles. But I remembered you reminding me not to touch or use the gas stove without any adults around, hence I turned on the shower and used the hot water from the bathroom to cook the noodles.. One is for you and the other is for me. However, I was afraid that the noodles will turn cold, so I hid it under the blanket to keep it warm till you return. But I forgot to remind you 'cos I was playing with my toys...I am sorry Dad..."
At that moment, tears were starting to run down my cheeks...but I didn't want my son to see his dad crying so I dashed into the bathroom and cried with the shower head on to mask my cries. After that episode, I went towards my son to give him a tight hug and applied medication on him, while coaxing him to sleep. Then, it was time to clear up the mess on the bed. When everything was done and well past midnight, I passed my son’s room, and saw that he was still crying, not from the pain on his little buttock, but from looking at the photograph of his beloved mummy.
A year has passed since the episode; I have tried, in this period, to focus on giving him both the love of his dad and mum, and to attend to most of his needs. And soon, he is turning seven, and will be graduating from kindergarten.. Fortunately, the incident did not leave a lasting impression on his childhood memories and he is still happily growing up.However, not so long ago, I hit my boy again, with much regret. This time, his kindergarten teacher called, informing me of my son’s absence from school. I took off early from work and went home, expecting him to explain. But he wasn't to be found, so I went around our house, calling out his name and eventually found him outside a stationery shop, happily playing computer games. I was fuming, brought him home and whack the hell out of him. He did not retaliate, except to say, 'I am sorry, Dad'. But after much probing, I realized that it was a 'Talent Show’ organized by his school and the invite is for every student's mummy. And that was the reason for his absence as he has no mummy.....
Few days after the caning, my son came home to tell me, the kindergarten has recently taught him how to read and write. Since then, he has kept to himself and stayed in his room to practise his writing, which I am sure, would make my wife proud, if she was still around. 'cos he makes me proud too!Time passes by very quickly, and soon another year has passed. It's winter, and its Christmas time. Everywhere the Christmas spirit is in every passer-by...Christmas carols and frantic shoppers....but alas, my son got into another trouble. When I was about to knock off from the day’s work, the post office called. Due to the peak season, the post master was also on an edgy mood. He called to tell me that my son has attempted to post several letters with no addressee. Although I did make a promise never to hit my son again, I couldn't help but to hit him as I feel that this child of mine is really beyond control. Once again, as before, he apologized, ‘I’m sorry, Dad' and no additional reason to explain. I pushed him towards a corner, went to the post office to collect the letters with no addressee and came home, and angrily questioned my son on his prank, during this time of the year.His answer, amidst his sobbing, was: The letters were for Mummy.My eyes grew teary, but I tried to control my emotions and continued to ask him: "But why did u post so many letters, at one time?" My son's reply was: "I have been writing to mummy for a long time, but each time I reach out for the post box, it was too high for me, hence I was not able to post the letters. But recently, when I went back to the postbox, I could reach it and I sent it all at once..."
After hearing this, I was lost. Lost at not knowing what to do, what to say.....I told my son, "Son, mummy is in the heavenly kingdom, so in future, if you have anything to tell her, just burn the letter and it will reach mummy. My son, on hearing this, was much pacified and calm, and soon after, he was sleeping soundly.
On promising that I will burn the letters on his behalf, I brought the letters outside, but couldn’t help opening the letter before they turn to ash.And one of the letters broke my heart....
Dear Mummy,
I miss you so much! Today, there was a ‘Talent Show' in school, and the school invited all mothers for the show. But you are not around, so I did not want to participate as well. I did not tell Dad about it as I was afraid that Dad would start to cry and miss you all over again. Dad went around looking for me, but in order to hide my sadness, I sat in front of the computer and started playing games at one of the shops. Dad was furious, and he couldn’t help it but scolded and hit me, but I did not tell him the real reason. Mummy, everyday I see Dad missing you and whenever he think of you, he is so sad and often hide and cry in his room.. I think we both miss you very very much. Too much for our own good I think.. But Mummy, I am starting to forget your face. Can you please appear in my dreams so that I can see your face and remember you? I heard that if you fall asleep with the photograph of the person whom you miss, you will see the person in your dreams. But mummy, why haven’t you appear?
After reading the letter, I can’t stop sobbing. 'cos I can never replace the irreplaceable gap left behind by my wife....
For the females with children:
Don't do so much overtime.
If you cannot finish the work, it must be some kind of problems within the company, and it is not your sole problem. Feedback to your boss. Endless overtime may not necessary be the answer to the problem.
Take care of your health so that you can treasure and take care of your little precious.
For the married men:
Drink less; smoke less, cos nothing can replace your good health, not even business or clients.
Try thinking this way; are you able to work till your clients are totally dependent on you? Or your boss is totally dependent on you?
In this society, no one is indispensable.
Take care of your health, so that you can take care of your little precious and your loved ones.
For those singles out there:
Beauty lies in loving yourself first.With confidence and loving yourself, you will see the beauty in other things around you. You will be able to work better and happier. Don't let your health be affected by your work or your boss, so nothing matters more than your well being.

******************************************************************
so dari 2 articles ni, i think we should always appreciate our love ones...don't take things for granted and always tell your spouse, children, parents, family n friends that you love them...kita tak tau apa akan jadi in future kan...okaylah u all...have a nice weekend ya!talk to u later...bye

Wednesday, October 21, 2009

Adief : 6 months old (Part 2)

Salam u all...siap ada part 2 la pulakkan...hehehe...actually tengah-tengah nak update semalam terus tak nampak ape yg i type...maybe sebab screen hp tu kecik benar...so i sambung sikit la progress adief as at 6 months old..adief sekarang ni kalau nampak mommy or daddy mesti dia nak mintak dukung...tengah sedap-sedap dia baring tu mesti dia nangis suruh angkat...manja je busyukk mommy ni...semalam start la his 1st solid food...i belikan heinz rice cereal...semalam nasiah cakap okay adief makan...senang hati mommy;-)memang i personally tunggu sampai my kids genap 6 bulan baru bagi makan...actually ada jugak my friends yang dah bagi solid food since their baby 4 months old..so masing-masing ada cara sendiri kan and every parents have their own reasons and ways how tu raise their children...bagi i there's no right or wrong...jangan pulak tengok orang lain buat lain dari kita, pastu kita cakap orang tu salah...we have to respect other parents...tapi jangan la buat benda yang memang boleh memudaratkan our baby:-D sambung balik progress adief...he can sits unsupportedly for a few seconds..pastu tumbang...hehehe..suara pun boleh tahan mat kool ni...pagi-pagi dah kejut semua orang...dia paling suka kalau kakak sofea agah dia..memang dia gelak mengekek2...kelaka pulaknye tengok dua beradik tu...camne la bila adief dah boleh main sama-sama dgn sofea...mesti riuh rumah i...okaylah u all...dah abis dah update skill adief...this saturday nak bawak adief for his jab n check up...last month berat dia dah 7.2kg...this month tak tau la berapa...dah makin bam bam dah anak mommy ni...have to stop...talk to u later...bye

my two bam bams

Tuesday, October 20, 2009

Adief : 6 months old


Hi u all...actually i ada dekat starbuck aeon AU2...bos bagi balik awal sebab no electricity..dalam pukul 4.30pm tadi terus cabut..tetiba masa tengah drive tu i terfikir nak lepak somewhere to kill the time sebab nanti nak fetch my hubby kat lrt station..so here i am..updating my blog using my precious E71;-)
Hari nak bagitau yang adief genap 6 bulan..how time flies..kejap je dah setengah tahun mat kool tu..progress dia tak banyak sangat compare dengan last month.boleh guling-guling..pandai tunjuk emotion..boleh pass barang between his 2 hands..alamak!nape skrin ni tak boleh nampak..okay lah u all..i'll continue tomorrow..talk to u later..bye

Monday, October 19, 2009

Maybelline Lasting Drama Gel EyeLiner

Hi u all...sihat semua?hopefully semua sihat ye...hari last Syawal kan...kejap je dah habis raya...i baru la hari last day nak puasa enam...sungguh tak senonoh kan...padahal yang lima hari tu dah 2 minggu lepas habis...ni la akibat suka menangguh kerja...huhuhu...okaylah...i bukannya nak cerita pasal tu...tapi nak cerita pasal Maybelline Lasting Drama Gel EyeLiner...hari tu i jalan-jalan dalam watson...biasanya kalau masuk dalam watson or guardian memang suka sangat tengok-tengok bahagian make up...ntah camne i pun terpikat dgn Maybelline Lasting Drama Gel EyeLiner tu...i memang suka sangat..sebelum ni takut jugak nak pakai gel eyeliner sebab takut comot...sekali tu memang senang giler...wa cakap sama lu...hehehe...smooth sangat masa nak apply...lepas tu cepat kering...walaupun pakai comot-comot pun maklum la pagi-pagi nak pergi kerja nak cepat kan...
ni lah hasilnya...
memang nampak lain kan...padahal tambah eyeliner je;-)
so u all...pada yang berminat, pegi lah cari dekat watson or guardian...even kat carrefour pun ada...harganya hanya RM39.90...masa i beli kat watson tu ada 10% diskaun...okaylah u all...talk to u later...bye

Friday, October 16, 2009

Avon


Salam u all...lama betul i tak update blog kan...quite busy la lately...actually ada gak rasa nak update...tapi takde idea pulak...biasanya time driving dalam traffic jam tu banyak pulak idea...tapi bila klik kat new post tu hilang semua idea...

tadi lunch hour i pegi Carrefour Ampang...tengah-tengah dok merayap tu dapat la brochure avon...dia tulis beli barang harga RM15 ke atas boleh jadik ahli...boleh dapat katalog dgn beg free...i pun ok je la kan...so i bought a lip liner (memang tengah carik pun) dgn eye liner (utk my colleague)..dua barang baru 19.60 lepas tolak harga ahli...memang berbaloi baloi....i pun tengok la katalog dia...i memang ada satu hobi yang suka tengok katalog walaupun tak membeli....satu kepuasan la kalau dapat tengok katalog ni....avon ni memang banyak barang make up...harga pun reasonable...rasanya ramai dah tau brand Avon ni kan...i'm planning to try this product...mane yang i rasa okay, insyaAllah i buat review kat sini ye...boleh la share info...and to those yang nak beli barang avon boleh la inform i ok, harga boleh dirunding;-) i pun takde la nak buat beriya-riya...saje je untuk beli barang sendiri...okaylah...tu je pun nak cerita....pada yang celebrate deepavali, Happy Deepavali....pada kawan-kawan yang lain, selamat menjamu selera di open house...hehehhe...talk to u later gals...bye

Tuesday, October 13, 2009

Free Toolbar Icons, Images

Hi u all....masa tengah-tengah nak carik icon yang sesuai for my system development work, i came accross this website....memang cool la...maybe ada yang dah pernah jumpa n pakai...sesuai untuk system developer, web designer and even for blogger;-) pendek kata semua la boleh pakai...hehehhe..
the url is http://www.freeiconsweb.com/

tak dapat nak tulis panjang-panjang...busy sikit la u all...nanti ada masa kita cerita-ceriti ek...talk to u later...bye

Friday, October 9, 2009

Mengamuk tak tentu pasal

Salam u all...sihat ke hari ni?mesti u all happy je sebab dah hari jumaat kan...esok cuti;-)
actually untuk hari yang baik ni i taknak la cerita benda yang tak best kan...but i need to express my feeling here...kalau tengok title tu mesti suspen je kan...bukan i yang mengamuk...ada orang lain yang mengamuk...benda ni jadi petang semalam dekat my office...fyi my office ni ada division untuk recruit orang for our client...tak payah la bagitau company ape kan tapi syarikat elektronic la...nak dijadikan cerita on of the promoter ni datang mengamuk kat our office...mengamuk pasal epf...padahal boss i masukkan epf..kalau tak masuk, i pun mengamukkan...cumanya sometimes ada la bulan yang boss i masukkan tak on time...contohnya bulan september tak masuk but on october dia masukkan for 2 months...i rasa banyak jugak company yang buat camtu...for me, as long duit masuk i tak kisah la...malas nak bising-bising kan...ok sambung balik cerita pasal perempuan tu...dia ni datang pastu menengking-nengking my colleague(HR)...boss i takde pulak tu...i memang kesian la kat my colleague tu so i pun nak jadik hero la kan...sebab benda yang perempuan tu nak marah memang tak masuk akal...dia tanya nape banyak kosong...padahal yang kosong tu bahagian dividen...of course la ruangan pekerja n majikan tu kosong...patutnya tengok la bahagian caruman...haiyyoooooo...i pun nak tolong explain...i cakap baik-baik boleh ke tunjuk statement tu sebab i nak explain kan...pastu ape dia jawab dengan mata merah, suara tinggi...dia cakap "takkan nak explain lagi sekali, statement ni dah lama ada kan xxx(my colleague)...takkan tak tengok kot"...uishh..masa tu dah membara dah...then i cakap la "i division IT bukannya HR...saje nak tolong explain bila dengar bising-bising"...pastu dia cakap ape tau yang buatkan i hangin..."saya tengah panas ni, baik awak pegi buat kerja awak..nanti dengan awak-awak sekali saya marah"...amboiii...sedap betul bahasa dia...siap tangan dok angkat-angkat depan muka i...kalau cakap baik-baik tu i boleh la accept kan..ni menengking macam singa lapar tu....last-last i blah la...malas nak gaduh dengan orang yang cetek pemikiran dia...nanti kita pun jadik macam dia...rasanya kalau i ni hulk memang dah tukar jadik hijau dah masa tu...ape punya orang la kan tak tau adab...dah la masuk office orang pastu marah tak tentu pasal...then bila bos i balik boleh pulak cakap baik-baik...nape tak tengking je bos tu..boleh tolong marahkan untuk we all sekali...hehehhee...tulah...kesimpulan dari kejadian tu, jangan la kita marah tak tentu pasal...kalau kita nak komplen pun boleh je cakap baik-baik...then dengar la explaination kan...ni orang nak explain pun tak boleh...bila kita dah tinggi kan suara dekat orang lain, orang tu akan ingat sampai bila-bila...i sampai hari ni kalau cerita balik memang bengang tau...pastu memang kena sumpah seranah la perempuan tu dengan i belakang-belakang...tak pasal-pasal pahala puasa sunat i berkurangan...okaylah u all...yang baik amik jadik kan teladan, yang buruk jadikkan sempadan okay...talk to u later...bye...

Wednesday, October 7, 2009

Kisah Sofea

Salam my dear friends...lama pulak rasanya tak update blog...dah seminggu kan...tetiba kesian pulak tengok tajuk blog tu asyik tajuk sama je...so hari ni i nak update sikit la progress sofea especially on her vocabulary and communication skills;-)

Umur sofea sekarang ni nak masuk 2 tahun 8 bulan...mulut dia memang becokkk sangat...kekadang ada gak yang tanya sofea ni ikut siapa...mommy dengan daddy dua-dua jenis tak banyak cakap atau dengan kata lain berat mulut la...tapi sofea cakap macam bertih jagung...and sometimes orang macam terkejut la sebab cara sofea cakap tu macam budak dah 3 tahun...i rasa ramai jugak budak-budak sebaya sofea yang banyak cakapkan...


aksi sofea yang tak boleh duduk diam
Lagi satu kelebihan sofea yang membuatkan sejuk perut i mengandungkan sofea dia memang cepat sangat tangkap...kita cakap sekali je dia boleh ingat...kadang-kadang i dah lupa dah tetiba dia pulak yang bercerita..so bila dia cepat tangkap, memang senang jugak la nak ajar dia ABC, colors, shapes, 123, menyanyi and so on...mudah-mudahan sampai besar la dia cepat tangkap nak belajar ni...jangan cepat tangkap benda yang negatif sudah...aminnnnnn...doa tu...hehehe


Sofea pun dah faham kalau i nak mintak tolong apa-apa terutama sekali kalau nak mintak tolong ambik kan barang-barang untuk adief...cakap sekali je dah paham...sofea memang sayang betul dengan adief...kalau orang-orang selain dr mommy, daddy, atuk, nan, tokma, tokbah, her uncles n aunties yang pegang adief memang dengar suara dia jelah menjerit...biasanya dia cakap "jangan...jangan...tu mommy nye"...nanti dia suruh la i ambik adik dia balik...selagi i tak ambik selagi tu dia marah sampai bergenang air mata dia...sayang adief ye sofea...nanti adief dah besar jangan gaduh-gaduh tau...

Lagi satu sofea memang suka sangat menyanyi...i pun suka la melayan dia...ada sekali tu ada lagu aliff sattar(OIAM) yang please please please tu kan kat radio...i pun nyanyi la kat sofea
me: please please please, kamu jgn nakal...nanti mommy babap, baru sofea tauuu
sofea: plishhh plishh plishh, kamu jgn nakal...nanti thofea babap...nanti thofea babap...nanti thofea babap...nanti thofea babap...~pastu gelak-gelak~
me: ~tergelak-tergelak dalam kereta tu~
then ada satu lagu dia suka nyanyi gak...lagu cicak...dia belajar dari kak nasiah dia(mil's maid)macam tau-tau je mommy takut cicak...cerita pasal cicak ni,sofea ni berani jugak dgn cicak...ada sekali tu ada cicak kat bawah counter kat my kitchen..i pun jerit la cakap ada cicak dekat hubby...sekali sofea yang datang dulu...
sofea: nape??nape mommy??ada cicakk ke??
pastu dia terus je masukkan kepala dia bawah counter...hahahhahaha...thofea thofea...
sambung balik pasal lagu cicak tu...ni ada video dia..dengar la dia nyanyi...abaikan suara latar tu ye...


itulah sofea buah hati pengarang jantung i, one of my bestfriends...sofea, mommy sayangggg sangat dengan sofea tau...mommy doakan sofea bahagia dunia dan akhirat ye sayang....muahhh muahhh muahhhh...okaylah u all...talk to u later...bye