Wednesday, November 25, 2009

Adief : 7 months old

Salam u all..rasa macam lama je tak update blog ni...busy dgn tender...pagi tadi baru hantar...lega sikit...hopefully success la...aminnnn
hari ni i nak update sikit pasal adief...he's already 7 months old..cepat betul la masa berlalu...seriously i rasa cepat sangat adief membesar compared to time sofea dulu...maybe time tu anak sorang je kan so asyik la buat count down nak tunggu sofea membesar...now dah ada 2 kids tak sempat la nak count down...
on 20th Nov tu genap la adief 7 months...sekarang ni adief dah pandai sebut da da da, ta ta ta, ada ada ada....last time aaaaa je kan...mat cool ni dah kurang cool la sekarang...adief dah start clingy...nampak mommy je nangis nak dukung, nampak daddy je nangis suruh ambik...time adief nak suruh ambik tu adief jadik macam ulat beluncas tau...hehhehe...adief kan dah start makan since dia 6 months old..so far alhamdulillah ok je selera dia...apa lagi ye nak update..adief still belum crawling..macam sofea dulu memang tak crawl..tau-tau je dia nak bertatih...sementara nak pandai bertatih tu dia buat kuak kupu-kupu la kalau nak mobile...laju pulak tu...adief ni tak tau la sama ke tak dengan kakak thofea..i think tu jela update on adief..yang lain-lain tu sama macam sebelum-sebelum ni...
okaylah u all...dikesempatan ini i nak ucapkan Selamat Hari Raya Haji...have a long holiday ye...insyaAllah kami sekeluarga akan balik Gurun, Kedah on sunday...ada wedding my cousin...amik cuti on monday nak cuti-cuti malaysia;-) need to stop now..talk to u later...bye

macam ni la adief kalau nak suruh orang dukung dia

mata pun jadik bulat nak marah la tu

dengan tok bah tersayang

Thursday, November 19, 2009

Potty/Toilet Training - Part 2

Salam u all...how r u today??i ni kan sebenarnya bz tau...sebab ada tender yang ditunggu-tunggu dah masuk...so kena lah berhempas pulas kan buat yang terbaik...hopefully ada la rezeki...aminnn...cepat amin beramai-ramai;-)
okaylah sementara i tengah nak panas kan enjin ni, i nak update sikit pasal toilrt training sofea...nanti kalau tak update u all kata i mengelatkan tak buat ataupun hangat-hangat tahi ayam...hehehhe...
on saturday morning, bangun je tido i bawak sofea gi toilet...suruh dia wee wee kan...tapi takde jugak...agaknye dia dah wee wee dalam kampesss(sofea sebuat diaper tu kempesss...hehehe) dia...then i terus tak pakaikan diaper...pesan la kat dia kalau nak k*nc*ng atau uk uk cakap tau...dia pun as usual cakap okay mommy...yo yo ooo je sofea ni...dalam pukul 11 tu hubby nak mandikan sofea sebab we all nak get ready pegi celebrate papa(FIL)'s birthday kat Concorde Hotel...so lepas mandi tu memang terus pakaikan sofea diaper...jadiknya 3 jam je la sofea diaperless with zero accident...
on sunday pulak start lepas mandi memang tak pakai kan diaper...masa tu pukul 12...eh..asyik mandi pukul 12 je kan budak ni...hehehehe...kantoiiiii...dalam pukul 1 lebih tu i tengah tidokan adief dalam bilik, hubby pulak tengah vacuum rumah*hubby i memang rajin kemas rumah;-)*, tetiba sofea cakap dia yak yak...tengok memang dah ada...seb baik tak bersepah...so i bawak la sofea and cleaned her up...suruh jugak dia duduk kat potty kot la nak k*nc* g kan...tapi takde...i target dalam pukul 2.30pm i nak bawak dia lagi...tapi masa tu tengah prepare for lunch (we had late breakfast if u're curious nape lambat lunch)..dalam pukul 2.40pm tu sofea jerit dari toyroom cakap dia uk uk...tengok-tengok dah basah...baru i notice rupanye kalau dia cakap dia uk uk tu sebenarnye dia wee wee and kalau dia cakap dia yak yak tu maknenye dia doo doo...alhamdulillah Allah bagi kesabaran dekat i masa dah basah-basah tu kan...takde la rasa nak mengamuk ke...lagipun bukan salah sofea..kalau i bwk dia masa pukul 2.30pm tu sure dia tak bocor kan...sofea belum pandai lagi nak inform before dia buat business...lepas dah settle baru dia inform...memang camtu ke?on sunday tu memang dia diaperless sampai pukul 6pm...lepas mandi memang pakaikan diaper sebab dia tak nap lagi so biasanya dia akan tertido sampai la esok pagi...kesimpulannya 6 hrs diaperless with 2 accidents(1 besaaarrr punye, 1 kecikkk)...so far so good kan..

kat sini i nak bagitau la antara cabaran-cabaran nak potty/toilet train sofea:
1. memang susah sangat nak ajak dia pegi toilet...takkan asyik nak pancing je dgn coklat or benda-benda lain...ada sesiapa nak bagi suggestion pleaseeee
2. i boleh train only on weekend...sebab on weekdays tu susah sikit la coz bibik MIL tu banyak kerjakan...so i taknak menyusahkan..kalau bibik i sendiri memang i suruh je...rasa-rasanya berkesan ke??
3. ape lagi ek...kalau awal-awal ni i tak berani nak diaperless kan sofea bila nak jalan-jalan coz nanti susah pulak...i'm not ready...what do u thing?
so far tu je kot..any progress will update soonnn...
ni ada selingan wat penghibur hati i n u all;-)

situation 1
sofea tengah main spray air..pastu i nak ambik la sebab dia sibuk spray her tent..tetiba dia jerit "NOOOO, GIVE ME BACK!!" amboi budak ni...nak tergelak pun ada..

situation 2
dalam kereta pagi-pagi nak pegi kerja
me: malam tadi sofea mimpi apa?
sofea: mimpi kurus....
me: hahahahahhahahahahhahaha...siann anak mommy ni

situation 3
hubby: wife H(bukan nama sebenar) dah bersalin
me: ooo yeke...boy ke girl
sofea: kawan daddy dapat baby mcm thofea
me: aik...*musykil sbb budak kecik tu boleh tau pulak
hubby: tadi dia dengar masa H call i..sofea tanya kawan daddy ke...
me: laaa...hehehhee
boleh pulak dia paham ape kita sembang dalam phone...bzbody tau makcik ni..

okaylah u all...panjang pulak konon nak cerita sikit je kan...hehehhe...nak sambung wat kerja...dah panas dah enjin ni...talk to u later...bye;-)

Tuesday, November 10, 2009

Potty/Toilet Training - Part 1

budak yang nak kena train

Salam u all...topik hari ni ialah Potty/Toilet Train...actually dah lama dah i pasang niat nak start train sofea...tapi biasa la...dalam sehari tu sekali je i bawak dia pegi toilet...pastu sofea pun cakap takde la mommy...takde pun...pastu i pun dah malas....then bila baca or dengar cerita kawan-kawan lain yang dah berjaya train their kids, i pun jeles la kan pastu berkobar-kobar balik nak train sofea...kiranya hangat-hangat taik ayam la....lagipun i belum bersedia dari segi mental dan fizikal kalau sofea terkucil merata-rata kan...but in the same time i dah browse la dalam internet nak carik tips-tips yang berguna....ni antara yang i buat for my reference:


Toilet Training Your Child
When should I start toilet training my child?
Do not start toilet training until both you and your child are ready. You are ready when you are able to devote the time and energy necessary to encourage your child on a daily basis for at least 3 months.Your child is ready when he or she can signal that the diaper is wet or soiled, or when your child is able to say that he or she would like to go to the potty. This usually occurs when a child is 18 to 24 months of age. However, it is not uncommon for a child to still be in diapers at 2 and a half to 3 years of age.


How should I prepare my child for toilet training?
Allow your child to be present when you go to the bathroom and make your child feel comfortable in the bathroom. Allow your child to see urine and bowel movements in the toilet. Let your child play with flushing the toilet.Before toilet training your child, place a potty chair in your child's normal living and play area so that your child will become familiar with the potty. Consider placing a potty chair on each floor of the house if you live in a multilevel home. Allow your child to observe, touch and become familiar with the potty chair.Tell your child that the potty chair is his or her own chair. Allow your child to sit fully clothed on the potty chair, as if it were a regular chair. Allow your child to leave the potty chair at any time. Do not force your child to spend time sitting on the chair.After your child has become used to the potty chair and sits on it regularly with his or her clothes on, try having your child sit on the potty without wearing pants and a diaper. Let your child become comfortable with sitting on the potty without wearing pants and a diaper.The next step is to show your child how the potty chair is used. Place stool from a dirty diaper into the potty chair. Allow your child to observe the transfer of the bowel movement from the potty chair into the toilet. Let your child flush the toilet and watch the bowel movement disappear down the toilet.

How do I teach my child to use the toilet?
After your child has become comfortable with flushing the toilet and sitting on the potty chair, you may begin teaching your child to go to the bathroom. Keep your child in loose, easily removable pants.Place your child on the potty chair whenever he or she signals the need to go to the bathroom. Your child's facial expression may change when he or she feels the need to urinate or to have a bowel movement. Your child may stop any activity he or she is engaged in when he or she feels the need to go to the bathroom.Most children have a bowel movement once a day, usually within an hour after eating. Most children urinate within an hour after having a large drink.In addition to watching for signals that your child needs to urinate or have a bowel movement, place your child on the potty at regular intervals. This may be as often as every 1and a half to 2 hours.Stay with your child when he or she is on the potty chair. Reading or talking to your child when he or she is sitting on the potty may help your child relax. Praise your child when he or she goes to the bathroom in the potty chair, but do not express disappointment if your child does not urinate or have a bowel movement in the potty. Be patient with your child.Once your child has learned to use the potty chair, your child can begin using an over-the-toilet seat and a step-up stool.

How long will it take to toilet train my child?
It may take up to 3 months. It is important for you to be patient and supportive. Do not punish your child when he or she has an accident.If your child is not toilet trained within 3 months, consult your family doctor. The most likely reason your child has not learned to use the potty is that your child is not yet ready for toilet training.

i hope that by umur sofea 3tahun (11th Feb 2010), at least dia dah boleh cakap la kalau dia nak wee or doo...harap-harapnye berjaya la ye...so ni benda-benda yang perlu:
  • first sekali of coz la kena ada potty chair nye kan...as for me potty dah tak payah beli sebab tokbah sofea dah belikan for her 1st birthday...lama dah kan...potty sofea bentuk macam kerusi..so kalau taknak buat potty, nak buat kerusi untuk tengok tv pun boleh;-) i dah letak potty tu dalam 2nd bathroom yang senang nak access from living room, dining area, kitchen and toy room...
  • secondly of coz la budak kecik yang nak kena train tu...kira trainee la kan...hehehe...rasanya dia dah ready...umur pun dah masuk 2thn 9bln...mulut pun macam mak nenek kan..
  • then trainer pun mesti ready kan...on sunday tu siap tanya hubby susah tak nak cuci carpet kalau kena pee sofea...mudah-mudahan kuat la semangat i dan diberi tahap kesabaran yang tinggi;-) takut gak kalau jadik hulk kan...for the time being i train during weekend je la...kalau tahap accident kurang boleh la minta tolong maid MIL tolong train during weekdays...

  • bahan-bahan bacaan untuk sofea guna masa tengah dok dalam toilet...penting jugak ni sebab lama kan nak tunggu...boring pulak minah tu karang

  • rewards untuk trainee..hari tu sofea nak belon..so i dah belikan belon satu pek...ada 15 biji(kalau belon biji ke ek...hehehe)...daddy sofea jadi tukang blow sebab kalau mommy sofea yang blow harapkan pipi je yang kembung...takde la bagi semua terus...bagi satu dulu...masa i beli kan tu hubby cakap i bribe sofea...i cakap tu bukan bribe, tu reward...there's a very fine line between those words...depends on our intention kan...betul tak kawan-kawan...hehehe

rasanya tu je la kot...kalau ada tertinggal boleh tak u all tinggalkan comment:-D

so nak dijadikan cerita, on sunday tu i dah nekad nak start jugak...lepas je mandi i tak pakaikan diaper kat sofea...pakai panty je...sebab kalau pakai kan diaper, automatic i pun take for granted...masa tu dah pukul 12noon...kantoi sofea mandi lambat...hehehe...bukan selalu camtu ye kawan-kawan...sometimes je terbabas...so i pun set la every 2 hrs i bawak sofea duduk atas potty dia...susah jugak nak pujuk dia...dalam pukul 2 tu i cakap nak bagi coklat...dia pun agree la...i baca kan la story book kat dia...sambil tu dia ngomel la takde pun...takde pun....so 1st time tu memang dia tak pee...pakaikan balik panty dia...dalam pukul 3 tu i bawak lagi sebab takde kan...masa ni dia memang taknak...kebetulan dia nak belon masa tu...i pun cakap la nanti mommy beli balloon ok...dia jawab thofea nak pink balloon...oklah sofea...dia pun ikut la masuk...sama jugak takde keluar...i letak dia dalam 10minutes camtu la..sambil tu i buat la apa-apa yang patut...dengar la dia ngomel sorang-sorang...then dalam pukul 4 pujuk dia lagi...letak dia atas potty i pun keluar...tetiba dengar dia cakap ada la mommy...i pun terus la masuk bathroom...bila intai takde pun...sekali tu baru ada...masa ni muka sofea macam surprise sangat...sebab 1st time kot tengok camne air keluar kan...hahahhaha....dia terus cakap "thofea tembak square"...*dia cakap tembak sebab kat rumah i pakai kepala paip yang jenis tekan tu pastu keluar air...hubby selalu cakap kat sofea tembak air...tu yang dia cakap tembak tu...hehhehe...square tu tiles dalam bathroom...ada lah air k*nc*ng dia yang terkena kat lantai*...excited and proud sangat dia...i pun of coz la proud sangat of her....bising la dua beranak dalam bathroom tu sebab excited melampau...hehehhe....lepas dah cuci tu i pun pakaikan la diaper sebab we all nak keluar...so for 1st day succeed la kan...4 hrs diaper free and no accident ;-) tak sabar nak tunggu this saturday...2nd day of mission...kalau ok i'll update in my blog ye...kalau senyap je tu maknanya takde la tu kan...heehhee...

so mommies out there, jom la share ur experience how to potty/toilet train ur kid...sesiapa yang nak share, boleh la post in your blog and then leave ur blog url kat comment ye...i really need help...okaylah..have to stop now...talk to u later...bye

muka budak happy dapat tembak kat square...heheheh

Monday, November 9, 2009

Weekend Stories

Hello my dear friends...sihat ke semua?i hope u all sihat ye...so how's your weekend?hari ni i nak cerita la apa jadi during weekend...as usual, time weekend la boleh spend time dengan hubby and kids...tak kisah la aktiviti apa as long i can be with my family...on saturday tu takde buat apa pun..memang melepak je kat rumah plus heavy raining on the evening...sofea pun bangun lambat...ngantuk sangat la tu...i buat french toast for breakfast..lunch pulak we had grilled dory + fries + carrot...rasanya biasa je la sebab resepi tu i memandai-mandai sendiri...hehehe...masa tengah-tengah prepare for lunch tu letak adief atas toto...pastu i nampak sofea dok layan adief...tetiba rasa macam sejuk hati sebab sofea pandai layan adief...kalau dia dengar adief nangis memang cepat-cepat panggil i or hubby...dia yang risau tengok mommy or daddy tak attend adief....hehehhee...malam pulak i masak nasi then hubby buat telur masak secret recipe...memang sedap la...terbuka selera...sofea pun suka...tapi takleh makan telur selalu ye sofea...nanti bertambah montel pulak awak...hehehe...

sofea tgh nak cabut 'key merah' nak bagi kat adief


dah berjaya cabut n bagi kat adief main


kakak thofea yang boleh diharap;-)


adief main 'key merah'

on sunday pulak, pagi sampai petang tu we just stayed at home...settle kan apa-apa yang patut...actually ada cerita pasal i dah start toilet train sofea..nanti i buat entry lain ok...memang happy sangat...then dalam pukul 4 lebih tu i dah tak keruan...so ajak hubby keluar...i ajak pegi pavilion...saja la jalan-jalan cari makan...as usual kalau bab-bab berjalan ni i memang suka...walaupun tak beli apa-apa kan...sofea pun happy walaupun dah mengantuk sebab dia tak nap lagi...disebabkan i dah janji nak bagi reward pink balloon kat dia sebab dia nak pee kat potty dia, so tujuan pegi pavilion was to find pink balloon for sofea...hahhahaha...seb baik jumpa...so tu jelah weekend stories our family...biasa je kan but we still had fun;-) so enjoy the pics ya!
talk to u later dear...bye

adief dah boleh pegang botol sendiri



daddy mithali;-)...tgk adief mat bzbody...hehehe
diakhiri dgn video clip adief n sofea;-)

camni la kalau sofea nangis...

Wednesday, November 4, 2009

Gasak-gasak...


Salam u all...saje nak update sikit pasal sofea...sekarang ni sofea terlampau la banyak cakap...pastu suka sangat ikut ape orang-orang sekeliling dia cakap...nyanyi pun memang hobi dia..ada sekali tu dalam kereta ada lagu Aku Bukan Superman by Lucky Laki kat radio...sekali dengar ada org ngomel-ngomel kat belakang...bila dengar bebetul rupanya sofea tengah humming lagu tu...pastu dok sebut aku...aku...hehhehe...lawak betul la...
semalam pulak masa tengah borak-borak dengan kak jajie, abg zekri, nadia n hubby tetiba hujan lebat sangat...nak tau ape sofea cakap
*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



*



"GASAK GASAK, HARI DAH HUJAN..."



hahahhahahaha...lawak gile...tak pernah pulak dengar dia sebut perkataan gasak gasak tu...ni mesti ikut nan n atuk dia cakap...sofea ni memang penghibur hati kami;-)
okaylah u all..nak sambung buat kerja...talk to u later...bye

kreatif tak saya??

Monday, November 2, 2009

Family Outing

aci tak jadik family photo..hehhe
Hi u all...lama betul rasanya tak update dalam blog ni...bolah tahan jugak la busy sekarang ni plus dengan penyakit 'M'...kadang-kadang tu rasa macam nak update tapi ideanya tu tak mari...

Cerita pasal family outing ni, sejak dah ada 2 kids ni memang kurang sikit la aktiviti ni...kalau ikut i ni memang jenis suka berjalan...tak kisah la nak pergi mana-mana asalkan berjalan...but since dah ada baby ni memang slow sikit la kalau nak pergi jalan jauh-jauh...bukan ape, bila nak keluar tu mestilah macam-macam barang baby nak kena prepare kan...air panas, ais suam, susu, pampers, extra baju n so on...pastu belum fikir lagi kalau sofea n adief doo doo kan...that's why i suka jalan dalam shopping mall...baby-friendly kan...hehehee...but we're still go out sometimes...takde la terperap je kat rumah...last saturday, we went to sabak bernam to visit my bro, adiq...memang letih jugak la walaupun bukan i yg drive...stop kat petrol station dua kali sebab nak tukar diaper adief...banyak kali pulak mat kool ni uk uk...bertolak pukul 12 noon sampai tempat adief lebih kurang pukul 3pm...then adiq bawak pegi tepi pantai...makan mee udang yang boleh tahan la sedap dia...udang memang heavennn..banyak gilerrr...pastu lepak tepi laut..pantai kat situ memang tak boleh mandi...but the view memang cantikkk dengan angin sepoi-sepoi bahasa...dalam pukul 4.30pm tu hantar adiq balik poli then terus shoot balik kl...sampai wangsa maju singgah kedai makan tapau for dinner...sampai rumah lebih kurang pukul 8 pm...balik terus mandi-mandikan sofea n adief...hubby memang tersandar je kat recliner...penat tu drive jauh kan...pastu memang pancit la memasing...but i still had fun tho...ni kira macam practise la nak jalan jauh...banyak dapat jemputan kawin hujung tahun ni...okaylah...saje nak share the experience berjalan jauh with 2 kids...maklum la kampung i kat kl je so tak banyak sangat la jalan jauh...hehehhe...ni ada a few pics taken masa kat sabak bernam...gambar tak cun sebab pakai hp je...talk to u later...bye

sofea n pak teh

adief, daddy n mommy


daddy n mat kool



sofea yang camera shy


adief yang suka tersenyum


susah betul nak amik gambar sofea