Thursday, January 28, 2010

Konsert Satu Suara

yeay;-)

Tuesday, January 26, 2010

Mommy-Daughter Conversation

Salam u all,
Last nite masa tengah buat kerja kat dapur tiba-tiba sofea tunjuk kat one of our(hubby n me) picture kat bangkok...

sofea : ni gambar mommy, ni gambar daddy
mommy: gambar sofea mana?
sofea : tak tau
mommy : u're inside my tummy
sofea: MOMMY!!!(sambil buat muka nak gaduh and nak nangis) JANGAN MAKAN THOFEA!!!THOFEA BIG!!!!
mommy: hahahahahhahahahaha (rasa nak pecah perut)

sofea pun tak jadik nak nangis sebab tengok mommy dia ketawa macam cik ponti....but seriously, i tak sangka sofea boleh terfikir sampai macam tu sekali...hahahhahahaha...sofea dah big girl la...
okaylah...tu je nak update...talk to u later...bye

gambar sofea masa one year old...cemetot je

Monday, January 25, 2010

Potty/Toilet Training - Part 3

Salam u all....how's ur weekend?hopefully semua happy ye..

In this entry i nak cerita sikit perkembangan toilet training sofea...lama i tak update kan...mesti u all ingat i dah lupa kan cita-cita murni i to toilet train sofea sampai dia pandai before her 3rd birthday....of coz la i ingat and masih meneruskan usaha tu...

actually malas nak update kat sini sebab routine tu sama je...lagipun i only managed to train her on weekend...so harapan tu agak tipis la plus masa bulan dec tu banyak berjalan...bila berjalan memang i pakai kan sofea diaper....eh..panjang pulak explaination kan...

sambung terus pasal latest progress...as usual last weekend i tak pakaikan sofea diaper...on saturday tu sofea nak mandi awal because i bought new toothbrush for her...ada gambar princess...so semangat la sofea nak mandi...pukul 9 am dah siap...i pesan kat dia berpuluh kali la kalau nak k*nc*ng and uk uk kat toilet...so asalkan nampak muka sofea, i mentioned the same thing over and over...agaknya sofea pun boring...kali ni ada progress sebab bila i ajak pegi toilet dia dengan rela hati ikut...before this selalu gaduh dengan dia...sure melalak-lalak macam kena dera...pressure jugak...so on saturday success with no accident...

on sunday pun sama jugak...cuma kali ni i memang proud sangat dengan sofea....mula-mula ada la i ajak pegi toilet...tapi as usual tunggu punya tunggu takde...dia cakap k*nc*ng pegi kerja...than dalam 3.30pm tu i tengah lipat baju yang bertimbun...suddenly sofea cakap "mommy, sofea nak k*nc*ng"...i pun apa lagi terus melompat bawak dia...letak je kat toilet terus keluar...i was like happy gila and bangga sangat-sangat dengan sofea...sofea pun muka proud je...tak sangka anak mommy dah pandai...so on sunday pun succes with no accident...today dah cakap kat mama yang sofea dah pandai cakap bila dia nak pegi toilet...tak tau la camne progress hari ni...hopefully takde accident la...

so tu je lah progress terkini...i'm so proud of sofea...belum lagi anak lulus cemerlang dalam spm kan...memang the feeling is priceless la...mommy love sofea..nanti mommy buy big present for your birthday okay....muah muah muah...

okaylah dear...kali ni entry tanpa gambar...tak bawak memory card...talk to u later...bye

Thursday, January 21, 2010

Adief : 9 months old

Salam u all....

semalam (20/1) genap umur adief 9 bulan....dah macam-macam dah progress adief...adief dah boleh merangkak...walaupun kadang-kadang nampak macam dia buat kuak kupu-kupu pun ada...laju jugak la...kadang-kadang letak dia kat living room, bila tengok lagi sekali dah masuk bawah meja makan...so memang sentiasa nak kena monitor...sekarang dah start nak duduk sendiri..but still tak proper lagi...menyenget je landing dia tu...hehehe...bab lasak tu memang i tak nafikan la...sebelum ni memang biasa dengar baby boy lagi lasak dari baby girl...but i tak percaya sangat...for me baby sama je...tapi bila dah ada adief ni i rasa memang betul la...yang i notice, adief is very determine baby...kalau dia nak something, he will do anything to get that thing...he will never give up....tak fikir dah jatuh ke tergolek ke...janji dia dapat benda tu...cakap pasal jatuh, adief pecah rekod kakak sofea...sofea dulu 1st time jatuh katil masa umur dia 10 mths...adief pulak 8 mths ++ dah jatuh katil...sekarang memang tak boleh bagi dia tido atas katil...biasanya i akan tido kan dia on our bed 1st and then bila dia dah lena terus angkat masuk baby cot...risau la nak biarkan....then dah boleh berpaut kat badan orang macam nak memanjat...kalau dirikan pun dah boleh berdiri with support la of coz...

kalau bab nak suruh salam ke, babai ke or tepuk tangan belum faham lagi...bab yg ni sofea lagi cepat la...sbb sofea jenis suka ikut...memang nampak la beza perangai sofea n adief ni...bila dah ada anak lebih dari sorang ni memang kita boleh compare la...of coz in a good way...for me, i tak kisah siapa pandai dulu because both of them are my little angels...i love them so much with all my heart...

ada lagi update pasal adief on his skill...yang ni skill yang i tak berapa berkenan...adief is so clingy...pastu suka la nak merengek...emmm...maybe becoz of separation-anxiety phase...harap-harapnye cepat la abis phase ni...tapi time ni je la kita boleh nak dukung-peluk-gomol our kid tanpa perlu berhempas pulas kan...hahahahhahaha....

okaylah...panjang pulak...need to stop now...talk to u later...bye

Friday, January 15, 2010

Art Attack with Sofea

Salam my dear friends...
Last saturday i ada belikan sofea Sand Art kat MPH...saja lah nak buat fun activity with sofea...lagipun sofea memang suka painting kat rumah my in law...so why not bagi dia membuat kecah kat our home kan...hehehe...so on sunday tu terus bentang newspaper kat toy room and start the activity...suka betul dia...mommy nak tolong pun sofea tak bagi...dia boleh cakap "mommy jangan tolong thofea"...so mari kita tengokkk sape yang kenaaaaaa...hehhehe
alatan-alatan yang diperlukan...semua dah ada dalam box tu...tengok camne anak dara tu duduk...

anak murid....


cara-caranya senang saje...tenyeh je kat mickey moshhh tu ye dengan menggunakan jari....mommy tukang peel, sofea tukang pull dgn tempek...

mudah saje ye...sambil buat pun still boleh tengok tv...

yeay...dah siappp....gambar ni lom habis lagi...lupa nak snap gambar yang dah siap...bagus la sand art ni...siap bagi frame sekali...

diakhiri dengan video sofea tengah draw mommy n daddy's picture...talk to u later...bye;-)

video

p/s: next month sofea will turn 3...cepatnya masa berlalu

Thursday, January 7, 2010

Baby's Food

Assalamualaikum semua...now dah pukul 5pm...baru ada masa nak update sikit...hari ni i nak cerita pasal Baby's food...takde la cerita panjang pun...just nak bagitau pasal 1st solid food for adief n sofea....kalau nak ikutkan i ni memang la kurang rajin bab masak-masak ni...mengaku jelah kan...tapi bila ada anak ni memang kena rajin la masak...so masa sofea umur 6 mths tu memula try bagi dia makan cereal..tapi dia memang tak suka langsung...muka dia sama macam muka i kalau minum susu...adief pun macam tu jugak...so nak taknak memang i need to cook for them...antara resepi yang i pernah buat,
1. sweet potato + carrot + parsnip
2. bubur + potato + carrot
3. bubur + ikan bilis + bayam
4. bubur + ayam + potato
cara-cara nak buat tu semuanya sama je,
- segenggam beras : basuh dan masuk dalam periuk...bubuh air banyak dan masak
- bahan-bahan lain : potong kecil-kecil pastu campak je dalam periuk tu
- bila air dah nak kering, tutup api
masa untuk sofea dulu i blend semua makanan dia so takyah la tunggu sampai air tu kering sangat....tapi untuk adief memang i tunggu sampai jadi bubur...tu yang lama tu...pastu tenyeh-tenyeh dengan garfu bahan-bahan lain bagi sebati dengan bubur...
memang ambil masa la nak masak sebab nak jadik bubur kan...rasanya dalam 2 jam jugak la...macam adief masa memula tu i jumpa baby food dalam botol brand Heinz...i amik flavor sweet potato + carrot + parsnip dengan pumpkin + sweet corn...i bagi during weekend je la...during weekdays my MIL's maid will cook for him...tapi bila lama-lama tu i rasa kesian dekat adief coz i tak masak untuk dia walaupun dia ok je kan...so i pun start la masak untuk adief walaupun preparation dia lagi lama dari nak feeding him...alhamdulillah lepas tengok dia makan tu terus i excited nak masak lagi...worth it....adief memang suka sgt my cook...usually i will cook for 2 days meals(saturday n sunday)...masuk dalam bekas...bila nak makan just panaskan portion yang nak bagi dekat adief...so far dia takde problem bab makan ni...2 senduk mesti habiss...sayang busyuk mommy ni...this entry boleh la wat rujukan for new mommy and also for me in the future...i ada beli magazine Rasa...ada byk resepi untuk anak dari baby sampai la remaja...okaylah...ni i upload gambar n video adief....talk to u later...bye




video

Tuesday, January 5, 2010

My Princess Sofea

Salam u all...this is my first entry for 2010...makin lama makin sikit pulak entry dalam blog ni kan...bukannya taknak update, it just that i kekurangan idea la...seronok baca blog orang je...

masa tengah nak carik file lama dalam my external harddisk, tetiba terbuka folder gambar-gambar lama sofea....bila tengok balik rasa rindunya sofea masa kecik...next month she will turn 3...OMG tak sangka ada anak umur 3 yo....pejam celik pejam celik nanti ada anak umur 30 tahun pulak...huhuhu...tak tau la masa tu panjang umur lagi ke tak....alamak..tetiba rasa sebak...

okaylah, ni i post kan randomly gambar sofea masa baby n 1 ++ y.o...







thats all for now....nanti nak cerita pasal cuti-cuti malaysia last year...memory card tak bawak...talk to u later...bye..

p/s: hubby kata seronok amik gambar sofea masa kecik-kecik...sekarang susah betul nak amik...
p/s2: rambut sofea sekarang dah panjang...bila tgk gambar lama sofea ni rasa nak potong je rambut dia...should i?what do u think?