Tuesday, September 29, 2009

Adief : 5 months old

Salam semua.....i masih lagi belum ada mood nak cite pasal beraya...tak tau nak cerita sebenarnya...tapi entry kali ni nak cerita pasal adief...actually on hari raya pertama tu genap la adief 5 bulan...kejap je dah 5 bulan buah hati mommy tu...sekarang ni adief memang suka sangat menyembur...air liur pun banyak je keluar...agaknye teething kot...tapi tengok takde pulak gigi nak keluar...kalau ikutkan before dia 5 bulan, ada la dalam dua kali kot dia 'ter'meniarap...tu pun memang i tak pernah tengok...mama yang cerita adief meniarap...tapi selagi i tak nampak memang tak puas hati la...sekali tu masa raya ke-3 tengah berjalan beraya rumah my auntie, tetiba je dia meniarap...banyak pulak supporter adief...siap bersorak lagi...hehehhe...lucky you have a very supportive family adief...tu baru boleh meniarap kan...belum lagi masuk lumba lari ke...hehehhe..
kalau compare antara sofea dgn adief, memang adief cepat la meniarap...masa sofea dulu lagi beberapa hari nak masuk 6 bulan baru meniarap...risau jugak masa tu...tapi alhamdulillah, lambat-lambat sofea meniarap pun tapi bab-bab lain cepat jugak la...especially skill bercakap dia...heheheh...oklah...ni ada gambar adief...talk to u later...bye

gambar bertiga...mane sofea??

sibuk berlari...nak ajak bergambar pun tak mo

ni kakak thofea yang good girl...sayang betul dekat adief..kalau orang lain nak amik adief memang marah betul dia sampai bergenang air mata

Monday, September 28, 2009

Gambar Raya 2009

Assalamualaikum my dear friends...so camne raya?hari ni i baru start kerja lepas bercuti selama seminggu...rasa berat sangat nak pergi kerja sampai terbabas la pukul 10 baru sampai office...hehehe...seb baik bos sporting;-)seronok spend time dengan my family...nak kata beraya beriya sangat tu takde la...rasanya sampai raya ke-3 je meriah...yang lain-lain banyak lepak kat rumah je...hari ni lom ada mood lagi nak cerita panjang-panjang pasal raya...so i just upload a few pictures during hari raya with my beloved family...enjoyyy...talk to u later..bye
p/s: shana n syarul takde dalam gambar sebab beraya kat taiping

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum u all,

Di sini i ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin...makan lemang dengan ketupat tu berpada-pada ye...takut nanti perut tu terkejut pulak terus upset...pada yang pulang beraya di kampung, berhati-hati lah di jalan raya..jadi la pemandu berhemat dan biar lambat asalkan selamat....pastu jangan la main mercun buatan sendiri..karang padah akibatnya...elok-elok ada 10 jari nanti tinggal 8 je...apa lagi ek nak bagi ucapan....lagi satu sebelum berangkat meninggalkan rumah, pastikan semua pintu dan tingkap telah dikunci...takut nanti ada pulak tetamu yang tak diundang...check balik baju-baju raya suami, anak-anak dah cukup...karang elok-elok pagi raya tak jumpa pulak sampin suami...sian suami tak dapat nak bergaya...dah la pakai sampin pun time kawin dgn time raya jek...hehehhee...akhir kata i ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan seandainya ada tersalah kata, tersilap bahasa ok...

pada mama dan babah(kalau diorang baca la), phira nak minta maaf jika terdapat kesilapan yang tak sengaja atau disengajakan...halalkan makan minum phira n family..bawak kereta tu baik-baik tau bah...kirim salam kat orang-orang gurun...nanti raya ke-3 kami datanggombak...kita jalan beraya sama-sama ye...i love both of u...

pada adik-adik ku, nanti kat kampung jangan lupa tolong mama...mama tak bape sihat tu...duit raya korang pas balik sini baru bagi ye...disebabkan kegawatan ekonomi, rasanya tak dapat la diupkan jumlahnye...maybe dikurangkan...hahhaahhahhaha...jaga mama dengan babah..

okaylah..panjang pulak ucapannya...macam la tak jumpa in person nanti...entry ni diakhiri dengan gambar adief try songkok baru yang dibeli oleh daddy kat jln tar...comel kan...aci tak puji anak sendiri...hehehhehe...talk to u later gals...bye



Wednesday, September 16, 2009

E.X.O.R.A

Assalamualaikum u all...sihat semua...mesti semua dalam mood raya kan...dok count down bape hari nak cuti...bila u all balik kampung?so pada yang pulang ke kampung tu have a safe journey ye...berhati-hati di jalan raya...for me n family, memang beraya kat kl la tahun ni...actually both parents memang stay kat kl...my parents kat gombak tapi tahun ni diorang beraya kat gurun, kedah dulu...raya kedua balik kl...so boleh la berjalan raya my side on 3rd raya...my in law pulak kat jalan semarak...diorg memang takde kampung...paling jauh pun gi semenyih rumah my hubby's ayah mat...mesti u all ingat tak meriah kan raya kat kl...bagi i meriah je sebab eventhough bukan kat kampung, tapi relatives memang ramai kat kl jugak..so memang happening la...takde la i pegi zoo negara or muzium negara ke masa hari raya;-) okaylah cerita pasal balik kampung dan berjalan raya ni saja lah nak share berita gembira dengan u all...after almost 4 months we placed an order, it's finally here(quote from hubby..hehee)

dengan model EXORA

kitorang booked EXORA ni since i dalam pantang lagi...anak baru dua dah nak pakai mpv kan...ngengada betul....hahhahha...tapi kalau u all tengok keadaan kereta we all sebelum ni memang penuh...letak 2 carseat terus orang lain tak boleh tumpang...so dah ada exora ni boleh la orang lain tumpang time nak beraya kan;-) exora sampai hari sabtu lepas...hubby buat surprise kat i...salesman tu pegi ambik dia kat klia...dia boleh pulak tipu i cakap balik naik cab...tengok-tengok bila nak gi fetch hubby kat rumah in law, nampak ada exora baru...punya la happy...ingatkan takde harapan nak dapat before raya...orang yang paling excited of coz la budak thofea tu...dari tempat driver dia boleh memanjat sampai ke belakang...awal-awal lagi dia dah booked seat belakang sekali...senang dia nak tengok barney...overall memang puas hati la...i tak boleh nak compare kan dengan other mpvs sebab yang lain tak pernah naik...lagipun mpv buatan malaysia je yang we all mampu...tapi walaupun buatan tempatan, memang tip top la bagi i...apa-apa pun alhamdulillah, Allah permudahkan semuanya...so pada kawan-kawan yang beraya dengan kereta baru, happy happy jugak, tapi jangan pulak langgar speed limit...maklum la kereta baru ni masuk lubang pun takde bunyi, bawak laju pun tak terasa...hehehhe..okaylah u all...talk to u later...bye

ambik tempat memasing

daddy

sofea

adief

mommy

Tuesday, September 15, 2009

3 reasons why i'm so excited...

to celebrate hari raya this year:
no 1
new family member

no 2
meet our family n relatives

no 3
of coz sofea n jeng jeng jeng...hehehhe

Monday, September 14, 2009

Hotel Singgahsana + Idola saya

Hi u all...how's ur weekend?mesti ramai yang pegi shopping raya lagi kan...maklumlah weekend yang terakhir bulan puasa...next weekend dah raya...kalau tak pun mesti sibuk mengemas rumah kan...ingat tak my previous entry i ada mentioned about berbuka puasa kat hotel singgahsana...memang seronok la sebab dapat buka puasa beramai-ramai dengan my colleague...the foods were okay...tak mo la komen-komen sangat kan...dapat makan free pun dah cukup nikmatnya;-)kebetulan masa tu PERKIM ada buat event...so cerita pasal PERKIM punya event ni, memang rezeki i la dapat berjumpa dengan my idol...siapa ye idola i ni...jeng jeng jeng...orangnye ialah TUN MAHATHIR..punya la excited dapat jumpa...seriously i memang tak sangka dapat jumpa tun in person...siap dapat salam pulak tu...mimpi jadi kenyataan...i tau ada la segelintir orang yang tak suka dengan tun...but for me, i memang respect and sayangggg sangat dekat tun....macam-macam tun dah buat untuk negara kita yang tercinta masa dia jadik PM...i wish i could be like him...
yang kelakarnya masa nampak je kelibat tun, terus i call my hubby...suruh dia teka i jumpa siapa...mestilah dia tak dapat agakkan..so i bagi clue lelaki yang membuatkan hati i berdebar-debar...pastu dia teka siapa tau u all...FAIZAL TAHIR...hahahahahha..apa la hubby tu...mana ada hati i berdebar-debar kalau jumpa faizal tahir...hati i lagi berdebar-debar nak tunggu hubby balik dari miri;-) so ni ada i post kan sekali pictures masa kat hotel singgahsana...gambar foods memang takde ye sebab i memang tak pandai nak amik gambar makanan...elok makanan sedap-sedap, bila i amik jadik tak menyelerakan pulak...lepas dapat salam dengan tun mahathir, memang i asyik senyum je...i can't stop smiling...kalau tak percaya tengok la gambar....hehehe...enjoy the pics ye walaupun blur...talk to u later...bye
bergambar dengan bos-bos yang baik hatiramai orang beraturtengah beratur nak salam dengan Tun Mahathir
tengok la muka i yang ceria abissss tu...menyeringaiii jek...hahahah
p/s: hubby dah balik dari miri;-D

Friday, September 11, 2009

Tak sangka

Hi u all...pejam celik pejam celik dah 21 hari kita berpuasa kan...tinggal lebih kurang seminggu je lagi nak beraya...mesti u all dah banyak wat preparation kan...hari ni takde ape sangat pun nak cerita...cuma saje nak post kan gambar adief...
tak sangka budak kudut ni
dah jadik camni...hehehhe...
okaylah u all...hari ni i buka dekat Hotel Singgahsana..bos belanja..rezeki rezeki...selamat berbuka n have a nice weekend ye...talk to u later..bye

Thursday, September 10, 2009

Happy 31st Birthday to my love

Today is my hubby's 31st birthday...i feel a bit sad because we can't celebrate together..but it's ok, we still can sing him the birthday song and wish him happy birthday through phone...we still can give him the birthday present, we still can celebrate his birthday and we still can give him a lots of hugs and kisses after he coming back on Saturday...looking forward to see you dear...better late than never rite..


Thank you sweetheart
For being such a wonderful man
Everything has been great
Since our marriage began

You're everything a wife
Could want and more
You're a wonderful husband
That I truly adore
I'm glad that I married you
Happy Birthday to you
(credit to google but i really mean it;-))
From sofea n adief,
Happy birthday daddy...we love you so much..you're the greatest dad in the world;-)

BTW, today is my beloved mother in law's birthday too...Happy Birthday mama...thank you for everthing you've done for us...we love you...

Wednesday, September 9, 2009

My Sahur

Hi my dear friends...hari ni i nak buat entry pasal sahur la..orang lain dah banyak cerita pasal sahur since 1st Ramadhan lagi kan...i baru terhegeh-hegeh nak cerita..padahal dah 19 Ramadhan pun...actually saje nak share ape yang i ambil masa sahur...memang cepat dan pantas je preparation...kalau terbangun pukul 5.15am pun still sempat makan sahur yang mengenyang kan...tak mo cite panjang, u all tengok je la gambar ye...tapi gambar i google je....i makan cereal...tak kisah la brand apa pun...tapi yang paling i suka brand Post...especially yang ada almond or pecan...i memang makan cereal tu dengan air milo sebab susu susah sikit tekak i nak terima...tapi hubby i makan nasi la...and of coz i yang prepare for him...kesian pulak kat dia kalau nak ikut sahur macam i...tapikan frankly speaking, memang kenyang la sampai waktu buka..bunyi perut sikit-sikit tu biasalakan..makan nasi pun perut bunyi ye tak??hehhee..disebabkan i sahur tu je, alhamdulillah i managed to loose weight...walaupun tak banyak tapi ada la perubahan...kalau tengok sendiri kat cermin memang still rasa takde perubahan pun sejak bersalin...tapi bila i pakai jeans zaman sebelum pregnantkan sofea, ye sofea tau bukan adief sbb sebelum pregnantkan adief i masih banyak lemak...bila dah boleh pakai jeans tu baru percaya ada perubahan...alhamdulillahhh...sekarang ni ada la orang tu nak tiru i makan sahur tu...hehehe...semoga orang itu pun berjaya lose weight ye;-)

sekarang ni i masih mood rindukan my hubby...cepat la hari sabtu...tak sabar nak ajak sofea n adief buat family hug...okaylah dear...i nak kena pegi office client ni..kalau sempat nak wat site visit ke maju junction...hehehhe...talk to u later...bye

Tuesday, September 8, 2009

We miss u daddy!!


Salam u all...hari ni dah 18 Ramadhan...cepat betul masa berlalu...tinggal seminggu lebih je lagi nak raya..yippieeee!!

actually hubby i sekarang ni takde kat kl...dia outstation ke miri...dah seminggu hubby pegi..insyaAllah he'll be back on friday or saturday...masa dapat berita yang dia kena pegi outstation lama tu memang sedih la...pastu pening kepala macam mana nak handle sorang-sorang ni kan...biasanya kalau hubby outstation pun, during weekend mesti dia ada..so on weekdays tu i pinjam my MIL's maid untuk teman malam...bila nak pegi kerja tu hantar la nasiah(MIL's maid), sofea n adief kat rumah in law...kalau boleh i taknak la bawak nasiah balik on weekend sebab mesti mama nak pakai dia kan...so lepas fikir punya fikir, i decided nak ajak ejam(my bro) tido memandangkan dia je yang available...shana mesti taknak sebab mana dia nak letak syarul kan...adiq dgn mai pulak kat hostel memasing...i pun ajak la ejam...sekali tu dia kata dia suruh his gf yang teman kan i anak beranak..i pun okaylah..sofea punya la suka auntie dia tu....terima kasih banyak-banyak ye watie sebab teman akak, sofea n adief...jangan serik tau datang lagi walaupun kena buli kaw-kaw punya dengan sofea...dah la on sunday tu kena masak ayam masa merah ek...hehehhee...nanti boleh datang lagi dengar sofea ckp auntie, auntie,ni thofea;-)

sekarang ni i mengira hari je tunggu hubby balik...sofea pulak bila tanya daddy pegi mane, dia jawab daddy pegi mighiiiii....saje je dia tekankan bunyi 'r' tu...tengok dia macam steady je..bila tanya nak call daddy tak..dia cakap taknak...agaknye dia sedih la tu...biasanya bila daddy dia balik outstation, memang muka dia ceria sangat...memang priceless la...even kalau nampak daddy balik kerja pun dia ceria...kalau nampak mommy mesti dia tanya daddy mane...sian mommy...takpe la..apa-apa pun mommy tau sofea sayang mommy jugakkan...malam-malam nak tido carik mommy jugak...lately bila dia mengantuk mesti dia bisik kat i, thofea nak tido dengan mommy:-D

to my dear hubby, we miss u so much...okaylah friends, talk to u later...bye

Friday, September 4, 2009

Baby Ring Sling

Salam semua...sihat ke?hari ni i sakit tengkuk la...tak tau kenapa..rasanya masa sahur tadi okay...terkehel time bila tah...okaylah..i nak cerita pasal Baby Ring Sling...masa i tengah pregnantkan adief, i ada la beli baby ring sling ni...saje la konon-konon macam cool la kan...hehehhe..i suka tengok mommies bawak baby diorg pakai baby sling ni...i beli yang jenis macam gambar bawah ni... pastu bila adief dah lahir i cuma pakai dalam 2 kali je kot...sebabnya rasa macam tak best pulak...memang plan nak jual je sbb i nak beli baby carrier yang biasa-biasa tu je...yelah beli mahal-mahal tapi elok je terlipat dalam almarikan...tapi semalam i saje la google video cara-cara nak pakai baby ring sling ni...rupanya dalam youtube punya la banyak post kan video...meh i letak kat sini salah satu contoh...


video
senang kan...balik rumah semalam memang i excited sangat nak cuba kat adief..so nilah hasil-hasilnya...sorry la gambar gelap sebab pakai camera hp je... cool tak???hehehhehe...kesimpulannya, i tak jadik jual...tak sabar nak outing bawak adief pakai baby ring sling ni;-) okaylah u all...penutup entry ni gambar adief tido...tengoklah jari dia yang montel tu...rasa nak gigit jek...hehhee..last but not least, have a nice long weekend pada yang dapat cuti on monday...yang tak dapat tu have a nice weekend too;-)talk to u later...bye

Thursday, September 3, 2009

1 Malaysia : Malaysia 1

Hi dear...camne puasa so far?hari ni dah hari ke 13 Ramadhan...pejam celik pejam celik je kan...alhamdulillah i masih full lagi puasa...since pregnant sampai dah bersalin ni and adief pun dah 4 1/2 months, cik 'P' lom datang menjengah lagi...bukan pregnant lagi ye kawan-kawan...hehhee...maybe sebab still breastfeed kan adief...hopefully dapat la puasa penuh tahun ni...cukup la i gigih ganti puasa sebelum ni...oklah, hari ni i nak cerita pasal contest mencipta lagu satu malaysia kat hotfm...rasanya pendengar setia hotfm sure dah tau siapa pemenang dia kan...pada yang tak tau tu, RM25k tu goes to:
Lagu: Malaysia Satu
Pencipta lagu: Audi Mok
Penulis lirik: Nurfatimah
Penyanyi: Faizal Tahir
i memang suka lagu tu...tapi tak vote pun...masa 1st time dengar memang suka sbb lagu tu ada unsur march punya drumbeat...dah la penyanyi dia faizal tahir...my fav male singer...kalau hubby baca sure dia berbulu...hahahhahaha...i suka suara dia jelah yang...hehehe...kalau nampak faizal tahir kat tv sure hubby sound suka la tu...hahahahaha...lawak lawak...ni i letak lagu tu ek...

credit to youtube...tapi yg tak syoknye nape dia letak gambar faizal tahir tengah menganga gitu...tak encem la...
rasa bersemangat pulak dengar lagu ni...enjoy ye...i pun nak dengar lagi...talk to u later...bye

Wednesday, September 2, 2009

Weekend Stories

Hi u all...mesti semua dah start menghitung jam nak tunggu time balikkan...sementara nak tunggu office hour abiss biar la i cerita dekat u all ape aktiviti my family masa merdeka day...ooo before that nak cerita dulu ape i buat last saturday...pagi-pagi buta lepas sahur tu lepak-lepak jap tengok tv sementara tunggu subuh...then lepas subuh adief nangis...bagi la dia susu...pastu memang dia tak tido...i plan dengan shana nak pegi jalan TAR on that day...so pukul 6.30am tu i dah mandikan adief sbb nak tinggalkan dia dengan hubby...terkebil-kebil la adief kena mandikan...tapi lepas mandi tu dia tido..best la tu badan dah fresh...i pun siap-siap la lepas tu...dalam pukul 9am sofea tak bangun lagi...nak kena antar dia pegi rumah tokma...tokma volunteer nak jaga sofea...i saje je wat bising, so sofea pun bangun la...terus angkut dia dgn tak mandi lagi ke rumah my parents kat gombak..excited sofea...lepas dah drop kan sofea terus la ambik shana and shoot ke kl...sampai jalan SOGO dalam pukul 11 am...dah penuh dah parking...awal betul diorang tu pegi...ingatkan i dah abis awal dah sampai...rupenya ada lagi awal..hehehe...syok gak la berjalan...dapat la rembat beberapa ketul barang for hubby and myself...anak-anak punya tak boleh beli dah...banyak dah beli hari tu...abiss shopping dalam pukul 3...terus balik rumah...petang pulak dalam pukul 6pm terus pegi rumah mama untuk buka bersama-sama family tercinta...abiss cerita hari saturday..
view from our balcony
sambung balik cerita merdeka day...pagi-pagi lagi dengar bunyi helikopter kat langit...sekali tengok nampak la 14 buah heli (i think so)bawak bendera...takyah pegi parlimen pun boleh nampak...hehehe...actually takde ape pun aktiviti...duduk rumah je pun melayan anak-anak...petang pulak dalam pukul 4 lebih we all keluar pegi alpha angle nak pegi mph dgn beli barang mentah untuk masak...i plan dalam pukul 5pm tu keluar dari alpha angle..tapi terbabas gak...sampai rumah dalam pukul 6.10pm...bayangkan satu benda pun tak masak lagi...i pun bersilat la..kononnya nak masak sayur campur, masak lemak cili padi sardin dengan sotong goreng tepung...sekali sempat masak 2 jenis je...masak lemak cili padi sardin dengan sayur campur ala cukup rasa maggi...sotongnye i campak je dalam sayur campur tu...alhamdulillah sempat gak masak untuk berbuka...okaylah...tu je pun nak cerita...selamat berbuka...talk to u later...bye
adief

sofea

masak lemak cili api sardin...yummy!! sayur campur ala sedap rasa maggi + sotong

air sirap + ice cream soda special...hubby speciality;-)

jemput la makan u all...i dah sendukkan...hehehhee