Tuesday, April 20, 2010

Happy 1st Birthday Adief Shafiy


Happy Birthday to my beloved son Adief Shafiy...pejam celik pejam celik dah setahun dah adief...how time flies....anyway, just wanna wish you Happy Birthday!Be a good son and brother..love u so much...jangan notty notty!!muahhhhhhh

Wednesday, March 24, 2010

Adief : 11 months old

Salam u all...

rasa macam nak kena sinus je bila masuk blog ni...hehehe...hari ni i nak update pasal adief...20hb yang lepas, genap adief 11 bulan...oo my goshhh...next month dah setahun...dah tak baby dah adief...kejapnye masa berlalu....sedih pulak bila tengok cepat betul anak-anak membesar....tapi nak buat camne kan...

progress adief memang dah banyak sangat...dah pandai nak berdiri sambil pegang-pegang kerusi or apa-apa la yang dia boleh capai...then dah berani nak lepas-lepas tangan sebelah...but belum boleh jalan lagi...bab aktif memang tak boleh nak cakap apa la...aktif sangat...badan pun dah susut tak macam sofea sampai sekarang still tak hilang-hilang baby fat dia...hehhee...lagi pandai tunjuk perasaan...suka sangat lentik-lentik kan badan dia kalau marah...garang adief ni...nak pakai kan diaper and baju pun dah susah...kalau nak dengar suara nyaring mommy keluar time nak pakaikan baju dia la....gerammm sangat...

gigi adief dah ada 6 batang...4 atas n 2 bawah...rasanya dah faham sikit-sikit apa orang cakap...suka tepuk tangan....pastu dah pandai gaduh dengan kakak sofea....tapi yang paling i rasa syahdu tengok bila tengok adief bergolek-golek dengan sofea...ala ala macam anak kucing bergurau...adief kalau nampak sofea baring mesti dia sondol kakak dia macam nak manja-manja...memang sejuk sangat hati...hilang semua penat lelah...seriously, it's worth it...sometimes memang ada masa yang rasa exhausted, rasa tak freedom, rasa nak nangis, rasa tak cukup tidur, rasa fedup but bila tengok anak-anak senyum, ketawa, happy, tidur; hilang semua rasa-rasa yang tak best tu....memang anak-anak tu satu anugerah Allah yang paling berharga....i can't explain the feeling...rasanya mommies out there faham la kan...pada yang belum mendapat rezeki lagi, insyaAllah satu hari nanti Allah akan kurniakan rezeki tak ternilai tu...apa yang penting setiap kejadian pasti ada hikmahnya...trust me!!
oklah my dear friends...need to stop now...talk to u later...hopefully soon...hehehe...bye..
p/s: kualiti gambar kurang memuaskan due to pakai hp and adief yang semakin lasak tak boleh duduk diam...

Thursday, March 4, 2010

Adief : 10 months old

my little tigerrrr....arrrr...
Salam semua....wah...memang berhabukk terus blog ni...tak sempat nak update pasal adief..

Masa 20hb Feb tu genap la adief 10 bulan...macam-macam dah budak kecik ni punya progress..sekejap je masa berlalu...in 2 months time, he will turn ONE...dah tak baby la adief...bau baby pun dah hilang...sekarang bau masyammm + bacinnn macam kakak sofea..

Progress adief memang dah banyak compared to last month...adief dah boleh duduk betul..suka nak berdiri...mana-mana tempat yang dia boleh berpaut memang dia suka la especially kerusi makan...then dah boleh lepas tangan sebelah...merangkak pulak memang laju sangat...kalau dengar orang panggil Adief Shafiy mesti dia datang eventhough kita panggil dari bilik lain...tau tau je dah muncul budak busyukkk ni...

In term of emotion pulak, memang dah pandai nak tunjuk kalau dia happy, marah, sedih...kalau dia marah tu memang nampak sangat muka dia tu...macam tigerrrrrrrr...hehehe...jangan garang-garang sangat ye sayanggg...

Then adief dah pandai tepuk tangan...kalau dengar lagu ke mesti goyang-goyang badan dia...dengan cheeky face dia tu...hishh...geram betul...

Berat adief sekarang 8.5kg...i tengok adief macam dah kecut la..tak macam sofea dulu...montel sampai sekarang...maybe sebab adief lagi aktif kot...

Okaylah..i think tu je nak update...talk to u later dear...bye

Thursday, February 11, 2010

Happy 3rd Birthday Adriana Sofea


Salam u all...lamanya i tak update blog...this is my first entry for this month...so for today's entry i just wanna wish Happy 3rd Birthday to my sweet little angel Adriana Sofea...

Cepat betul dah 3 tahun...for the past 3 years, i think sofea is a very easy to take care of...memang tak susah nak jaga dia...nakal-nakal sikit tu biasa la kan...ada la jeritan manja dari mommy dia ni...pukul-pukalan manja pun ada jugak...kalau nak update pasal progress dia memang dah terlampau banyak...i pun susah nak catch up...every day there's always a surprise from her...she always makes me smile and even laugh tak ingat dunia punya...

Sofea suka sangat tengok Playhouse Disney Channel...semua cerita dia nak tengok...sometimes tension jugak sebab asyik dia je yang conquer...but she had learned a lot from there...she can understand simple english conversation...kadang-kadang kelakar jugak bila dengar dia cuba nak ikut character dalam PHD tu cakap sampai we all pun tak faham...faham hujung-hujung je...okay la tu kan...hehhehe..antara words yang dah boleh cakap "Thank you", "You're welcome", "No thanks, I'm not hungry", "what is it guys(boleh pulak dia panggil kitorg guyss...hehhee)", "How are u?I'm fine tq","Watch out mommy", "I want....","Where are you??","I'm here" ,"That's you mommy" and so on...banyak lagi sebenarnya....tapi tak dapat nak recall;-)

She likes painting, colouring books, dancing and even humming lagu-lagu kat radio...padahal lagu dia humming tu first time dia dengar....kalau aktiviti fizikal macam main dekat playground pun dia suka sangat....sofea memang suka memanjat...baru-baru ni sofea ada perangai baru...boleh la kalau nak panggil attention seeker...i perasan kalau adief tersembam ke pastu menangis then i dokong pujuk adief...pastu tak lama lepas tu sofea pun buat-buat tersembam jugak and buat-buat menangis...so i pun kena la buat sama macam i buat dekat adief...normal ke ye??normal la kot kan...maybe sofea nak tengok sama tak layanan untuk adief dengan layanan untuk dia...of coz la sama sayang, busyuk, ashammm mommy ni...

Apa lagi nak update ye...rasa macam dah banyak...i think i stop now....talk to u later...bye

For my precious Adriana Sofea, Happy Birthday to you...be a good daughter...mommy always pray for your happiness and love you always (alamak..sambil type sambil rasa sebak pulak)

p/s: balik ni nak beli choc cake for her...

Thursday, January 28, 2010

Konsert Satu Suara

yeay;-)

Tuesday, January 26, 2010

Mommy-Daughter Conversation

Salam u all,
Last nite masa tengah buat kerja kat dapur tiba-tiba sofea tunjuk kat one of our(hubby n me) picture kat bangkok...

sofea : ni gambar mommy, ni gambar daddy
mommy: gambar sofea mana?
sofea : tak tau
mommy : u're inside my tummy
sofea: MOMMY!!!(sambil buat muka nak gaduh and nak nangis) JANGAN MAKAN THOFEA!!!THOFEA BIG!!!!
mommy: hahahahahhahahahaha (rasa nak pecah perut)

sofea pun tak jadik nak nangis sebab tengok mommy dia ketawa macam cik ponti....but seriously, i tak sangka sofea boleh terfikir sampai macam tu sekali...hahahhahahaha...sofea dah big girl la...
okaylah...tu je nak update...talk to u later...bye

gambar sofea masa one year old...cemetot je

Monday, January 25, 2010

Potty/Toilet Training - Part 3

Salam u all....how's ur weekend?hopefully semua happy ye..

In this entry i nak cerita sikit perkembangan toilet training sofea...lama i tak update kan...mesti u all ingat i dah lupa kan cita-cita murni i to toilet train sofea sampai dia pandai before her 3rd birthday....of coz la i ingat and masih meneruskan usaha tu...

actually malas nak update kat sini sebab routine tu sama je...lagipun i only managed to train her on weekend...so harapan tu agak tipis la plus masa bulan dec tu banyak berjalan...bila berjalan memang i pakai kan sofea diaper....eh..panjang pulak explaination kan...

sambung terus pasal latest progress...as usual last weekend i tak pakaikan sofea diaper...on saturday tu sofea nak mandi awal because i bought new toothbrush for her...ada gambar princess...so semangat la sofea nak mandi...pukul 9 am dah siap...i pesan kat dia berpuluh kali la kalau nak k*nc*ng and uk uk kat toilet...so asalkan nampak muka sofea, i mentioned the same thing over and over...agaknya sofea pun boring...kali ni ada progress sebab bila i ajak pegi toilet dia dengan rela hati ikut...before this selalu gaduh dengan dia...sure melalak-lalak macam kena dera...pressure jugak...so on saturday success with no accident...

on sunday pun sama jugak...cuma kali ni i memang proud sangat dengan sofea....mula-mula ada la i ajak pegi toilet...tapi as usual tunggu punya tunggu takde...dia cakap k*nc*ng pegi kerja...than dalam 3.30pm tu i tengah lipat baju yang bertimbun...suddenly sofea cakap "mommy, sofea nak k*nc*ng"...i pun apa lagi terus melompat bawak dia...letak je kat toilet terus keluar...i was like happy gila and bangga sangat-sangat dengan sofea...sofea pun muka proud je...tak sangka anak mommy dah pandai...so on sunday pun succes with no accident...today dah cakap kat mama yang sofea dah pandai cakap bila dia nak pegi toilet...tak tau la camne progress hari ni...hopefully takde accident la...

so tu je lah progress terkini...i'm so proud of sofea...belum lagi anak lulus cemerlang dalam spm kan...memang the feeling is priceless la...mommy love sofea..nanti mommy buy big present for your birthday okay....muah muah muah...

okaylah dear...kali ni entry tanpa gambar...tak bawak memory card...talk to u later...bye