Thursday, January 7, 2010

Baby's Food

Assalamualaikum semua...now dah pukul 5pm...baru ada masa nak update sikit...hari ni i nak cerita pasal Baby's food...takde la cerita panjang pun...just nak bagitau pasal 1st solid food for adief n sofea....kalau nak ikutkan i ni memang la kurang rajin bab masak-masak ni...mengaku jelah kan...tapi bila ada anak ni memang kena rajin la masak...so masa sofea umur 6 mths tu memula try bagi dia makan cereal..tapi dia memang tak suka langsung...muka dia sama macam muka i kalau minum susu...adief pun macam tu jugak...so nak taknak memang i need to cook for them...antara resepi yang i pernah buat,
1. sweet potato + carrot + parsnip
2. bubur + potato + carrot
3. bubur + ikan bilis + bayam
4. bubur + ayam + potato
cara-cara nak buat tu semuanya sama je,
- segenggam beras : basuh dan masuk dalam periuk...bubuh air banyak dan masak
- bahan-bahan lain : potong kecil-kecil pastu campak je dalam periuk tu
- bila air dah nak kering, tutup api
masa untuk sofea dulu i blend semua makanan dia so takyah la tunggu sampai air tu kering sangat....tapi untuk adief memang i tunggu sampai jadi bubur...tu yang lama tu...pastu tenyeh-tenyeh dengan garfu bahan-bahan lain bagi sebati dengan bubur...
memang ambil masa la nak masak sebab nak jadik bubur kan...rasanya dalam 2 jam jugak la...macam adief masa memula tu i jumpa baby food dalam botol brand Heinz...i amik flavor sweet potato + carrot + parsnip dengan pumpkin + sweet corn...i bagi during weekend je la...during weekdays my MIL's maid will cook for him...tapi bila lama-lama tu i rasa kesian dekat adief coz i tak masak untuk dia walaupun dia ok je kan...so i pun start la masak untuk adief walaupun preparation dia lagi lama dari nak feeding him...alhamdulillah lepas tengok dia makan tu terus i excited nak masak lagi...worth it....adief memang suka sgt my cook...usually i will cook for 2 days meals(saturday n sunday)...masuk dalam bekas...bila nak makan just panaskan portion yang nak bagi dekat adief...so far dia takde problem bab makan ni...2 senduk mesti habiss...sayang busyuk mommy ni...this entry boleh la wat rujukan for new mommy and also for me in the future...i ada beli magazine Rasa...ada byk resepi untuk anak dari baby sampai la remaja...okaylah...ni i upload gambar n video adief....talk to u later...bye




3 comments:

watie said...

yeay!adief da pndai merangkak..ske tgk die goyang2 montot.

iswatie "colours of life" said...

rindu yer n prepare baby's food...mcm ichlas dulu kuat mkn.so semangat btul nak masak. bgn kul 5 pg pun sanggup

mama_umar said...

mmg sis,nk start masak bubur tu payah sket,but once dah start,then anak plak mkn berselera,rae worth it sgt2 kan